Odlomak

Investicioni fondovi

U savremenim tržišnim ekonomijama dolazi do snažnog razvoja investicionihfondova kao novog tipa finasijskog posrednika.Njihova suština sastoji se u tome da prikupljaju kapital putem prodaje svojih akcija stanovništvu s tim da formirani finansijski potencijal plasiraju u akcije i obaveznice preduzeća kao i obaveznice države.Prema tome,investicioni fondovi vrše intermedijaciju između domaćinstva kao investitora i preeuzećadržave kao emitenta vrednosnih papira.Prvi oblici investicionih fondova javljaju se u Škotskoj u 18. odnosno u 19.veku.Prvi investicioni fond ili kompanija , u savremenom smislu te reči ,bila je Škotsko – Američka investiciona kompanija osnovana u Londonu 1860. godine

Investicioni fondovi su institucije kolektivnog investiranja u okviru kojih se prikupljaju novčana sredstva investitora fonda. Prikupljena novčana sredstva fonda se ulažu u različite vrste imovine, u skladu sa investicionim ciljevima navedenim u prospektu Fonda, u cilju ostvarivanja dobiti i smanjenja rizika ulaganja.Prospekt fonda je dokument investicionog fonda, odobren od strane Komisije za hartijeod vrednosti, koji potencijalnim investitorima pruža potpune i jasne informacije zadonošenje odluke o ulaganju.Imovina investicionog fonda je u vlasništvu članova investicionog fonda, i to srazmernonjihovom učešću u fondu i odvojena je od imovine Društva za upravljanje koje upravljatim fondom. Poslovanje investicionih fondova je regulisano Zakonom o investicionimfondovima, a nadzor Društava za upravljanje vrši Komisija za hartije od vrednosti.Ulaganjem sredstava u investicioni fond investitoru je omogućen jednostavan pristup tržištu kapitala, dok plasiranim sredstvima upravljaju iskusni i ovlašćeni stručnjaci.Ulaganjem u veći broj hartija od vrednosti, portfolio menadžer diversifikuje portfolio I time smanjuje rizik ulaganja.Prednost ulaganja u otvoreni investicioni fond je i mogućnost da investitor u svakom trenutku povuče svoja sredstva iz fonda prodajom svojih investicionih jedinica fondu.Prinos koji se može ostvariti ulaganjem u investicioni fond je obično viši nego prinos koji se ostvaruje nekim konvencionalnim oblikom štednje.Investicionim fondovima upravlja Društvo za upravljanje investicionim fondovima.Društvo za upravljanje je privredno društvo koje organizuje, osniva i upravljainvesticionim fondovima u skladu sa Zakonom o investicionim fondovima (Sl. Glasnik RS br. 46/2006.).
Društvo za upravljanje investicionim fondovima upravlja fondom, vodi investicionu politiku, donosi investicione odluke, vodi evidenciju o članovima fonda i vrednostinjihovih udela u fondu, obavlja određene administrativne, računovodstvene i marketinške poslove u ime fonda.Tri osnovne vrste investicionih fondova su: otvoreni, zatvoreni i privatni investicionifondovi.

 

 

 

Otvoreni fond
funkcioniše na principu prikupljanja novčanih sredstava putem izdavanjainvesticionih jedinica i otkupa investicionih jedinica na zahtev člana fonda. Investirajućiu otvoreni investicioni fond, investitori postaju vlasnici investicionih jedinica koje je fondu obavezi da otkupi po aktuelnoj ceni na dan kad investitor podnese zahtev.
Otvoreni fondovi pružaju investitorima mogućnost plasmana svojih sredstava putemkupovine investicionih jedinica u cilju ostvarivanja prinosa uz mogućnost svakodnevnogulaganja sredstva ali i povlačenja sredstava iz fonda.

 

 

 

Zatvoreni fond
prikuplja novčana sredstva prodajom akcija putem javne ponude. Kada je javna ponuda završena, investitori koji su kupili akcije fonda mogu trgovati akcijama fonda na organizovanom tržištu po tržišnoj ceni tih akcija, koja može biti niža ili viša odvrednosti imovine fonda. Zatvoreni fond nema obavezu otkupa sredstava investitora, već investitor svoje akcije zatvorenog fonda može unovčiti isključivo na organizovanomtržištu hartija od vrednosti.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Skripte

Jedan komentar na “Investicioni fondovi”

tijana1 tijana1 says:

odlican rad

Komentari