Globalna kampanja posvećena deci u riziku: Svako deseto dete odrasta bez roditeljske brige

Više od 220 miliona dece, odnosno svako 10 dete na svetu, odrasta bez roditeljske ili drugog adekvatnog oblika brige, podaci su Međunarodne organizacije SOS Dečija sela. Odrastanje  bez odgovarajuće brige ostavlja brojne posledice na emotivni, mentalni i fizički razvoj deteta. SOS Dečija sela, kao organizacija posvećena brizi o deci bez roditeljskog staranja i deci i porodicama u riziku, podsećaju da nijedno dete ne treba da odrasta samo.

Sa ciljem da ukaže na položaj dece koja odrastaju bez roditeljskog staranja i dece u riziku i važnost porodičnog okruženja za rast i razvoj deteta, Međunarodna organizacija SOS Dečija sela je, povodom 20. novembra, Svetskog dana deteta, pokrenula kampanju “Nijedno dete ne treba da odrasta samo”, koja danas počinje u više od 100 zemalja širom sveta.

SOS Dečija sela Srbija, kao deo Međunarodne organizacije SOS Dečija sela, koja u 135 zemalja pomaže više od 1.200.000 ljudi, učestvuju u kampanji, doprinosi globalnoj poruci – da nijedno dete ne sme biti ostavljeno da odrasta samo, jer  ulažući u budućnost deteta doprinosimo razvoju zajednice i celokupnog društva.

Zbog toga, SOS Dečija sela Srbija pozivaju donosioce odluka, organizacija i građane da daju svoj doprinos razvoju društva u kome svako dete ima priliku da odrasta u domu punom ljubavi, uz odgovarajuću brigu, pažnju, negu i mogućnost da u potpunosti ostvari sve svoje potencijale.

Pored učešća u globalnoj kampanji „Nijedno dete ne treba da odrasta samo“, SOS Dečija sela Srbija obeležiće Svetski dan deteta i kroz različite aktivnosti u svojim programima. Tako će u SOS Dečijem selu Kraljevo uz podršku kompanije Dr Oetker i bloga „Minjina kuhinjica“ biti organizovana proslava za decu, dok će na programu „Solidarnost“ biti organizovane aktivnosti za decu izbeglice u svim prihvatnim centrima u kojima rade SOS Dečija sela Srbija. „Super autobus“ tim i Centar za podršku porodici „Putokaz“ održaće dve radionice u Osnovnoj školi „Hristo Botev“ u Dimitrovgradu, na kojima će biti reči o pravima deteta i važnosti njihovog poštovanja.

SOS Dečija sela Srbija, od 2004. godine, obezbeđuju porodični smeštaj deci bez roditeljskog staranja u SOS Dečijem selu Kraljevo i pružaju podršku najugroženijoj deci i porodicama kroz Centre za podršku porodici u Nišu, Obrenovcu i Beogradu, programe podrške hraniteljskim porodicama, Program za podršku zapošljavanju mladih u Beogradu, program hitne pomoći realizovan zemljotresa u Kraljevu, poplava u Obrenovcu i Lazarevcu i program hitne pomoći izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju.

No votes yet.
Please wait…