Lokalni umetnici i izbeglice zajedničkim snagama oslikavaju mural na Miksalištu

Kulturna organizacija Mikser i međunarodna platforma za estetsku edukaciju “Phd in One Night”, pokrenule su inicijativu za izradu kolektivnog murala za Miksalište. Mural će biti oslikan udruživanjem kreativnih snaga domaćih umetnika i aktivista, učenika Beogradske umetničke škole za dizajn i nove medije, i izbeglica. Na svečanom “otkrivanju murala”, u ponedeljak, 4. juna od 18h do 20:30h, biće upriličena i izložba radova izbeglica u organizaciji partnerskih organizacija, među kojima su i SOS Dečija sela Srbija.

Cilj ovog projekta je stvaranje kolektivnog umetničkog dela zasnovanog na ravnopravnosti svih učesnika, kao vid podizanja svesti o „nevidljivim“, društveno osetljivim grupama u našem okruženju. Želja je da se široj javnosti ukaže na njihov potencijal da doprinesu boljitku zajednice ukoliko im se pruži podrška i prilika za ravnopravno učešće. Rad na muralu ujedno je i istraživanje modela za kulturnu razmenu između lokalnog stanovništva, izbeglica, i pripadnika drugih osetljivih grupa našeg društva, kroz  proces zajedničkog učenja, stvaranja i prevazilaženja postojećih predrasuda o kulturnim i drugim identitetima.

Idejno rešenje murala na Miksalištu oslikavaće se u subotu, 2. juna i nedelju, 3. juna u periodu od 11h do 18h, nakon čega će ovo delo biti dostupno najširoj domaćoj javnosti. Proslava povodom “otkrivanja murala” i druženje sa umetnicima i izbeglim licima zakazana je za ponedeljak, 4. juni od 18 do 20:30  časova. Tom prilikom organizatori će predstaviti rezultate različitih umetničkih i kreativnih aktivnosti partnerskih organizacija u Miksalištu, među kojima su i SOS Dečija sela Srbija.

„Naša organizacija od avgusta 2015. godine pruža najneophodniju pomoć deci i porodicama sa Bliskog istoka na njihovom putu kroz Srbiju, i to u 12 izbegličkih centara širom Srbije. Mi im obezbeđujemo hranu i higijenski materijal, psiho-socijalnu i edukativnu pomoć. Pored toga, organizujemo i kreativne radionice za izbegla lica. Njihove crteže, fotografije i rukotvorine posetioci će biti u prilici da pogledaju prilikom otkrivanja murala. Zato bih iskoristila ovu priliku da pozovem sve naše sugrađane da dođu na ovaj događaj i posete naš izložbeni prostor“, rekla je Vesna Mraković-Jokanović, nacionalna direktorka SOS Dečijih sela Srbija.

SOS Dečija sela Srbija članica su Međunarodne organizacije SOS Dečija sela koja postoji skoro 70 godina i pomaže oko 1.200.000 ljudi u 135 zemalja. U Srbiji, organizacija već 14 godina radi na unapređenju kvaliteta života dece i mladih bez roditeljskog staranja, osnaživanju porodica u riziku, ekonomskom osamostaljivanju mladih iz ranjivih grupa, kao i pružanju pomoći u urgentnim situacijama lokalnom stanovništvu i izbeglicama kroz različite vidove podrške.

No votes yet.
Please wait…