Osnovano prvo i jedino udruženje mladih bez roditeljskog staranja

Osnivačka skupština prvog i jedinog udruženja mladih koji su odrasli bez roditeljskog staranja u Srbiji održana je sinoć u Domu omladine Beograda.

Želimo da pokažemo društvu da mladi koji izlaze iz socijalne zaštite imaju iste vrednosti, kao is vi mladi u društvu. Naš cilj je da promovišemo zdrave stilove života i pokažemo mladima zašto je važno da uče, školuju se i bave sportom. Svi koji to žele, mogu dati doprinos radu našeg udruženja i uključiti se u naše aktivnosti“, izjavila je Ilijana je jedna od osnivača udruženja “Moj krug”.

Osnivači i osnivačice ovog jedinstvenog udruženja su mladi koji koriste usluge Karijernog centra „Jaki mladi“ i njihovi prijatelji. Karijerni centar “Jaki mladi” pružio je pomoć osnivanju ovog udruženja i nastaviće da podržava njegov rad, kroz mentorsku podršku, ustupanje prostora i podršku idejama, aktivnostima i akcijama koje će “Moj krug” sprovoditi.

“Svet o kome sanjamo je onaj u kome svaka mlada osoba ispunjava svoje potencijale i živi budužnost kakvu zaslužuje”,dodala je jedna od osnivačica ovog udruženja.

Na osnivačkoj skupštini billo je reči i o ciljevima i akcijama čije je izvođenje planirano u narednom periodu, sa ciljem poboljšanja položaja mladih koji su odrasli bez roditeljskog staranja.

“Ideja je da mi, kao neko ko je bio u bilo kom vidu socijalne zaštite, to nikada ne zaboravi, već da se okupimo i pomognemo jedni drugima”, rekao je Denis, jedan od osnivača udruženja “Moj krug”.

Podršku mladima, u partnerstvu sa Fondacijom SOS Dečija sela Srbija pruža FICE Srbija, udruzenje stručnjaka za podršku deci i porodici, koje već 15 godina radi na unapredjenju kvaliteta zivota i dobrobiti dece i mladih u Srbiji. Članice FICE Srbije su domovi za decu bez roditeljskog staranja, Centri za porodični smeštaj, Zavodi za omladinu, SOS Dečija sela Srbija i neki od Centara za socijalni rad u Srbiji..

“Fondacija SOS Dečija sela Srbija, kroz Centar “Jaki mladi”, zajedno sa FICE Srbija  dala je podršku ovom udruženju Kada dođemo do tačke da se mladi samoorganizuju, znamo das mo postigli uspeh”, objasnila je Željka Burgund, predsednica udruženja FICE Srbija.

Podršku osnivačkoj skupštini dao je i slikar i humanista Živko Popovski Cvetin, prijatelj organizacija FICE Srbija i FICE International, koji je mladima iz udruženja “Moj krug” poklonio svoje slike za ovu priliku, a onima koji su to želeli, na licu mesta slikao željene motive bodz art tehnikom.

Karijerni centar „Jaki mladi“ otvoren je u okviru projekta „Jaki mladi – održiva socijalna inkluzija i ekonomska podrška mladima u riziku“, koji SOS Dečija sela Srbija sprovode u partnerstvu sa nemačkom Fondacijom Herman Gmajner i lokalnim partnerima, uz sufinansiranje nemačkog saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ). Osnovna uloga Centra „Jaki mladi“ je podrška u povećanju zapošljivosti mladih iz ugroženih grupa sa teritorije grada Beograda.

No votes yet.
Please wait…