Studenti koji ne dobiju dom žive i u hotelu

2

Počela je trka za mesto u nekom od studentskih domova, a mnogi od akademaca koji ne budu na listi tokom studiranja boraviće u – hotelu.

Na prvi pogled zvuči malo čudno, ali život u nekom od hotela u centru grada isplati se više nego najam stana, jer su za mesec dana njihovi troškovi oko 200 evra ako su u jednosobnoj, a 100 evra u dvosobnoj sobi!

Na drugoj strani iznajmljivanje jednosobnog stana u nekom od beogradskih naselja retko kad košta manje od 200 evra, i to bez troškova komunalija, dok ta suma zimi raste zbog veće potrošnje električne energije.

Među starim gradskim hotelima najatraktivniji studentima je „Slavija“ gde je iznajmljivanje jednokrevetne sobe 23.000 dinara mesečno, a dvokrevetne 26.400.

– U to su uračunati troškovi grejanja, struje, kao i menjanja posteljine i čišćenja sobe jednom nedeljno. Neki žive sami, dok oni koji dele sobu i troškove sa cimerom još jeftinije prolaze. Zato je od oktobra, kad počnu predavanja, veći deo hotelskog kapaciteta popunjen studentima – kaže Predrag Lazić, zadužen za zakup smeštaja ovog hotela.

U 14 kvadratnih metara staje samo ono najosnovnije. Pa ipak, studentima je i to dovoljno.

– U poslednje tri godine sve više akademaca se odlučuje za ovakav vid smeštaja tokom studija. Najviše ih je od oktobra do decembra i od januara do maja – objašnjava menadžer prodaje Jelena Smiljanić Đorđević.

Zbog strogih pravila hotela, studenti ipak ne mogu da imaju slobodu kao u domu ili sopstvenom stanu. Zato moraju da potpišu pravilnik o kućnom redu.

– Posete se primaju samo do 22 sata, u sobe ne smeju da se unose grejna tela, dok je donošenje televizora ili frižidera dozvoljeno – objašnjava Lazić.

Obroke u hotelskom restoranu studenti retko uplaćuju, jer im se ne isplati. Dnevna jela koštaju 390 dinara, kompletan obrok 500, što je daleko viša suma od studentske menze, gde za jedan obrok moraju da izdvoje samo 200 dinara.

 

Izvor: Blic

No votes yet.
Please wait…