Završena prva ENTER konferencija

 

U utorak 25. i sredu 26. aprila u  zadužbini Ilije M. Kolarca održana je prva ENTER konferencija i kao što je i očekivano otvorena su neka zanimljiva pitanja i teme o poziciji i podršci ženama u IT industriji, ali i aktuelnim temama iz ove industrije i različitim mogućnostima koje ovaj sektor nudi. Predstavilo se više od 15 talentovanih i uspešnih žena koje svojim radom svakodnevno daju doprinos na polju IT-a kod nas i u svetu ali je bilo prilike čuti i one koje su na početku svoje karijere i čije vreme tek dolazi.

Utisci se polako sležu, a mi ne možemo da budemo nezadovoljne pored tako dobrih predavanja i vrlo aktivne publike. To i jeste najveća vrednost ovakvih događaja – kada vidite da se ljudi osećaju slobodno da podjednako učestvuju u programu, kada izađu sa predavanja nasmejani, inspirisani, puni entuzijazma i želje da već tad počnu sa formiranjem interesnih grupa oko novih ideja” istakle su organizatorke.

Prvi dan konferencije otvorila je Natali Delić, nakon koje su govorili Jelena Ristić, Dejan Dramićanin, Vita Latinović, Jelena Antić, Valerija Spasojević, Milena Vujošević Janičić, Diana Dabetić i Jelena Kocić. Govorilo se o bavljenju programiranjem u najrazličitijim kontekstima, Internet of Things temama, novoj mobilnoj platformi koja se krčka kod nas, robotici…Na kraju prvog dana održan je i panel IT kadrovi na domaćoj tehnološkoj sceni-problem ili šansa? koji nam je omogućio da čujemo oprečna mišljenja na ovu temu, ali i koji je izazvao dosta žustre reakcije.

Drugi dan je počeo osvrtom Ivanke Milenković na poznate i manje poznate žene koje su uticala na razvoj informacionih tehnologija kroz istoriju čime je napravljena savršena osnova za dalja predavanja u okviru ENTER-a koja su usledila pričama Milice Ostojić i Dunje Lazić  koje su pričajući o svom svakodnevnom radu uspele da pored važnih poruka nasmeju i dodatno uključe u razgovor publiku ENTER konferencije. Drugi dan završen je panelom Žene u tech preduzetništvu gde je otvoreno pitanje izazova i mogućnosti koje pokretanje sopstevnog posla nosi, a uz veliko učešće publike panel se nastavio i na koktelu završetka konferencije.

Na radionicama o UX dizajnu, razvoju web i mobilnih aplikacija i korišćenju alata za verzionisanje učestvovalo je preko 50 ljudi, koji su pored predavanja imali mogućnost da uz mentorisani rad steknu nova znanja.

Photo:Nemanja Stojanović

No votes yet.
Please wait…