Odlomak

ALGE U BIOTEHNOLOGIJI

ZNACAJ I ULOGA BIOTEHNOLOGIJE MIKROALGI I CIJANOBAKTERIJA

 Nepovratno ugrozavanje velikih ekosistema, globalno zagrevanje i povecanje ultravioletnog zracenja, iscrpljivanje sporo obnovljivih energetskih resursa, zagadjenje vodenih ekosistema, vazduha i zemljista, smanjenje biodiverziteta, pojava rezistentnih bakterija i veoma opasnih genetski modifikovanih mikroorganizama, nepostovanje osnovnih, prirodnih i bioloskih zakonitosti, doveli su zdravlje ljudi i zdravlje cele planete do kriticnog nivoa.

 Zahvaljujuci napretku i perspektivama koje pruza primenjena fikologija, moguce je u velikoj meri uticati na smanjenje pojave i efekata “ stresa” na globalnom i individualnom nivou.

 Mikroalge su veoma raznovrsna grupa fotoautotrofnih, mikroskopski sitnih organizama, cije je osnovno svojstvo prisustvo hlorofila a. Predstavnici mikroalgi mogu biti kolonijalni koncasti,parenhimaticni,sifonalni oblici, nepokretni ili pokretni.

1
2
 Mikroalge pripadaju iskljucivo biljnom carstvu , osim modrozelenih algi ( cijanobakterija), koje po organizaciji jedarnog materijala i gradji celijskog zida imaju svojstva gram negativnih bakterija, zbog cega su svrstane u bakterije.
 Mikroalge i cijanobakterije odlikuje veoma brza deoba celija i raznovrsni metabolicki putevi, koji su uslovljeni promenama sredine. Fotoautotrofne alge mogu da rastu u uslovima relativno jednostavnog sastava mineralnih soli u prisustvu sunceve svetlosti. Svojom fotosintetskom sposobnoscu, velikom efikasnoscu iskoriscavanja svetlosti i brzinom razmnozavanja, predstavljaju najmocniji mehanizam konverzije sunceve svetlosti u organsku materiju. Zahvaljujuci ovim karakteristikama, mikroalge i cijanobakterije, predstavljaju za biotehnologiju izuzetno perspektivne organizme.
3
Biotehnologija
 Biotehnologija predstavlja upotrebu mikroorganizama,biljnih i zivotinjskih celija ili tkiva u cilju proizvodnje hrane, lekova,hemijskih supstanci i ostalih preparata koji se koriste u razlicitim granama industrije, poljoprivrede, medicine, veterine, u kontroli zagadjivanja covekove okoline, u preciscavanju i reciklazi, kao i drugim oblastima znacajnih za opstanak i razvoj covecanstva.
 Produkti biotehnologije su svuda oko nas i koristimo ih u svakodnevnom zivotu: jogurt, pivo, vino, sir, hleb,sirce, mesne preradjevine, razliciti antibiotici, vitamini, vakcine , lekovi pesticidi…
Mikroorganizmi koji se koriste u biotehnoloskim procesima,mogu biti mikroalge, plesni, kvasci, bakterije i aktinomicete.

Zahtevi biotehnologije su:
 Ocuvanje i unapredjenje kvaliteta zivotne sredine;
 Poboljsanje zdravstvene ispravnosti proizvoda i povecanje primarne proizvodnje hrane;
 Unapredjenje postupaka konzervisanja i poboljsanje nutritivne vrednosti hrane;
 Uvodjenej deficitarnih sastojaka ( proteini, vitamini, aminokiseline, organske kiseline) kao aditiva u proizvodnji zdravstveno bezbedne hrane;
 Proizvodnja zdarvstveno ispravne i kvalitetne ambalaze koje ne zagadjuje zivotnu sredinu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Biologija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari