studenti
Mesto za uspešne studente

Aristotel

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)

Aristotel(384.p.n.e -322.p.n.e) starogrčki filozof i besednik,Platonov učenik i jedan od najuticanijih ličnosti u istoriji evropske misli.
Sa 17 godina je doputovao u Atinu radi obrazovanja.Od 18.do 37.godine pohađa Akademiju kao Platonov učenik.Tu je proveo 20 godina,kao naučnik i predavač.
Razlike u filozofskim stavovima bile su osnova za stvaranje raznih legendi o odnosima Platona i Aristotela.Evidentno je da su neslaganja u stavovima postojala pošto Aristotel vrlo rano pokazuje interesovanje za prirodne činjenice i zakone za razliku od Platonovih idealističkih stavova.Posle Platonove smrti, odlazi u rodnu Stagiru da bi postao tutor Aleksandra Velikog,koji je tada imao 13 godina.
Oko 335.p.n.e. Aristotel ponovo odlazi u Atinu i otvara sopstvenu filozofsku školu.Moguće je da je Aristotel vodio školu retorike za vreme svih prethodnih boravaka u Atini,ali sada sledeći Platonove primere počinje davati redovne časove iz filozofije u gimnazijumu sagrađenom u čast Apolona Likijskog po kojem je škola dobila ime Likej.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.