studenti
Mesto za uspešne studente

Online komunikacije vlade Republike Hrvatske

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (3 votes cast)

1. UVOD

Tema za seminar potaknuta je nedavno oglašenom Facebook stranicom Vlade Republike Hrvatske. To je dio komunikologije javnog sektora, a njeni učinci su dugoročni ponajprije zbog svojstvenosti komunikacije društvenim mrežama. U novije vrijeme, informacijsku ulogu interneta nadjačala je njegova komunikacijska uloga kao rezultat razvoja društvenih mreža.
Sloboda govora uvjetovana je slobodom komunikacije, mogućnosti plasiranja u javnu sferu kako bi svima bila dostupna. Kako je javna sfera u suvremenom društvu medijski posredovana, uloga medija u demokratskim društvima je omogućavanje slobodne komunikacije. Ipak, masovni mediji zbog svoje strukture onemogućavaju slobodnu, dvosmjernu komunikaciju i tek razvojem interneta dobivamo prostor za slobodnu komunikaciju.
U daljnjem tekstu bit će objašnjene društvene mreže i njihov razvoj, zatim upotreba u svrhe političkog marketinga i na kraju detaljnije opisana i analizirana Facebook stranica Vlade Republike Hrvatske.

2. UMREŽENO DRUŠTVO

Razvoj tehnologije dao je glas masama, a najuspješnije u tome bile su društvene mreže Facebook, Twitter, Instagram i druge. Facebook je kreiran 2004. godine kako bi omogućio online komunikaciju studentima Sveučilišta Harvard. Od 2006. godine dostupan je svim osobama starijim od 13 godina koje imaju e-mail adresu. Do 2010. godine broj članova, korisnika u svijetu prešla je brojku od 500 milijuna.

Društvene mreže čine pojedinci povezani različitim motivima: prijateljstvo, interes, veza, znanje, iskustvo ili vjera. U prošlim vremenima ljudsko povezivanje bilo je ograničeno geografskim položajem, društvenim položajem ili etničkom pripadnošću, dok danas, globalna, međukulturalna i međugeneracijska struktura stranica poput Facebooka čine društvene mreže dinamičnim i raznolikim. One mogu biti pozitivan izvor koji može utjecati na aktivnost i produktivnost pojedinaca, ali i zajednice. Pozitivni učinci društvenih mreža su izgradnja socijalnog kapitala, sociološkog koncepta koji se odnosi na veze unutar društvenih mreža koje nastaju kao zajednička vrijednost. Upotreba Facebookaa može utjecati na donošenje odluka, izlaganje ideja, tema i mišljenja, može biti važan izvor informacija. Potrebno je istražiti do koje mjere društvene mreže promoviraju ideje i suradnju, kakav pozitivan učinak imaju na korisnike i na koji način se mogu koristiti.
Porast upotrebe društvenih mreža postao je globalno fenomen: u Južnoj Koreji gotovo 50% populacije koristi Cyworld za svoje profile, u Japanu 14 milijuna je na društvenoj mreži Mixi, dok Indija ima 8.3 milijuna profila na Orkutu. Facebook, prvobitno namijenjen američkim studentima, do 2010. godine postaje dostupan na više od 70 jezika. Širenjem svojih usluga i pristupa, otvaranjem prema svjetskim korisnicima postaje najpopularnija mreža današnjice, zapravo jedno od najvažnijih globalnih komunikacijskih sredstava.

Flickr (http://flickr.com/) je stranica za dijeljenje fotografija, ali je upotreba u komercijalne svrhe strogo zabranjena i račun će odmah biti zatvoren ukoliko vlasnik prodaje proizvode ili usluge.
Problem autorskih prava je relativno rješiv i na sreću, krađa je otežana.
Twitter (http://twitter.com/) je besplatna online usluga koja omogućava kratke poruke namijenjene prijateljima i „followersima“. Može se definirati kao globalna zajednica prijatelja i stranaca koji odgovaraju na jedno jednostavno pitanje:“Što radiš?“. Ljudi mogu označiti koje korisnike žele pratiti kako bi onda mogli čitati njihove poruke . Twitter se može koristiti na mobilnom telefonu i na računalu i sve poruke, takozvani tvitovi ograničeni su na 140 znamenki.
Twitt je fonetsko glasanje male ptice, a Twitterom se objavljuje prisutnost na nekom mjestu i kratkoročni planovi koji se zatim šalju grupi prijatelja i objavljuju na Twitter stranici. Pošiljatelj može ograničiti slanje poruke unutar svog kruga prijatelja dok slanje svima koji su izabralo takvo praćenje ide po defaultu.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.