Proizvodnja biljaka u zaštićenom prostoru
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Seminarski radovi, Skripte, Agronomija
Objavio studenti.rs 05. septembar 2018. Prijavi dokument
UVOD
Proizvodnja šljive danas se zasniva na naučnim principima i savremenoj agrotehnici i pomotehnici. Podižu se veliki plantažni zasadi. Stvaraju se i uvode u proizvodnju nove sorte sa sve većim privredno-biološkim potencijalom. Ova činjenica obavezuje proizvođače na sticanje većeg stručnog obrazovanja, čemu treba da posluži i ova publikacija. Privredni značaj šljive određen je njenom upotrebnom vrednošću, visokom zastupljenošću u voćarskoj proizvodnji, značajnim učešćem u spoljnotrgovinskoj razmeni, visokim angažovanjem radne snage u proizvodnji, preradi i prometu šljive, kao i doprinosu ove voćne vrste održivom razvoj poljoprivrede i zaštiti životine sredine.
Plodovi šljive imaju veliku upotrebnu vrednost. Koriste se za razne namene jer su izvrsnog hemijskog satava. Upotrebljavaju se za konzum u svežom stanju, daleko više u preradi. Prerađuju se u pekmez, džem, marmeladu, sok, slatko, kompot i najčešće u rakiju. Šljive rađaju na mešovitim grančicama, kratkim rodnim grančicama, kopljastim izraštajima i majskim buketićima. Tehnika rezidbe se sastoji u odsecanju starih, izrođenih i iznurenih kao i bujnih grančica koje zagušuju krunu. Rezidbom se uklanjaju vodopije kao i bolesne i suve grane. Jako je važna i sortna rezidba.
1. Šljiva
Šljiva pripada grupi koštičavih voćaka. Mnoga su mišljenja da je šljiva glavna voćna vrsta u Bosni i Hercegovini.
Proizvodnja šljive danas se zasniva na naučnim principima i savremenoj agrotehnici i pomotehnici. Podižu se veliki plantažni zasadi. Stvaraju se i uvode u proizvodnju nove sorte sa sve većim privredno-biološkim potencijalom. Ova činjenica obavezuje proizvođače na sticanje većeg stručnog obrazovanja, čemu treba da posluži i ova publikacija. Od plodova šljive prave se mnogi proizvodi, ali su svakako najpoznatiji suva šljiva i rakija šljivovica. Koštičavo voće pogotovu šljiva je vrlo rentabilno, otuda je njegovo gajenje veoma značajno osobito za individualne poljoprivredne proizvođače.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio AleksaJocicc 13. mart 2024.
Objavio MilaSibul 25. novembar 2023.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio nejra.16 27. mart 2024.
Objavio bojana.petr 27. mart 2024.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio nejra.16 27. mart 2024.
Objavio bojana.petr 27. mart 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.