Odlomak

UVOD
Proizvodnja šljive danas se zasniva na naučnim principima i savremenoj agrotehnici i pomotehnici. Podižu se veliki plantažni zasadi. Stvaraju se i uvode u proizvodnju nove sorte sa sve većim privredno-biološkim potencijalom. Ova činjenica obavezuje proizvođače na sticanje većeg stručnog obrazovanja, čemu treba da posluži i ova publikacija. Privredni značaj šljive određen je njenom upotrebnom vrednošću, visokom zastupljenošću u voćarskoj proizvodnji, značajnim učešćem u spoljnotrgovinskoj razmeni, visokim angažovanjem radne snage u proizvodnji, preradi i prometu šljive, kao i doprinosu ove voćne vrste održivom razvoj poljoprivrede i zaštiti životine sredine.
Plodovi šljive imaju veliku upotrebnu vrednost. Koriste se za razne namene jer su izvrsnog hemijskog satava. Upotrebljavaju se za konzum u svežom stanju, daleko više u preradi. Prerađuju se u pekmez, džem, marmeladu, sok, slatko, kompot i najčešće u rakiju. Šljive rađaju na mešovitim grančicama, kratkim rodnim grančicama, kopljastim izraštajima i majskim buketićima. Tehnika rezidbe se sastoji u odsecanju starih, izrođenih i iznurenih kao i bujnih grančica koje zagušuju krunu. Rezidbom se uklanjaju vodopije kao i bolesne i suve grane. Jako je važna i sortna rezidba.

1. Šljiva
Šljiva pripada grupi koštičavih voćaka. Mnoga su mišljenja da je šljiva glavna voćna vrsta u Bosni i Hercegovini.
Proizvodnja šljive danas se zasniva na naučnim principima i savremenoj agrotehnici i pomotehnici. Podižu se veliki plantažni zasadi. Stvaraju se i uvode u proizvodnju nove sorte sa sve većim privredno-biološkim potencijalom. Ova činjenica obavezuje proizvođače na sticanje većeg stručnog obrazovanja, čemu treba da posluži i ova publikacija. Od plodova šljive prave se mnogi proizvodi, ali su svakako najpoznatiji suva šljiva i rakija šljivovica. Koštičavo voće pogotovu šljiva je vrlo rentabilno, otuda je njegovo gajenje veoma značajno osobito za individualne poljoprivredne proizvođače.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 16 stranica
  • Kalkulacije u poljoprivredi Prof. dr Jonel Subić
  • Školska godina: Prof. dr Jonel Subić
  • Seminarski radovi, Skripte, Agronomija
  • Bosna i Hercegovina,  Bijeljina,  Univerzitet 'Bijeljina'  

Više u Agronomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari