Tehnologija gajenja sirak, proso, heljda
Objavio AleksaJocicc 13. mart 2024.
Maturski Radovi, Skripte, Agronomija
Objavio studenti.rs 17. septembar 2018. Prijavi dokument
Vino je alkoholno piće koje se dobija određenom tehnološkom obradom, fermentacijom i dozrijevanjem soka iz ploda vinove loze. Osnovna i jedina sirovina za proizvodnju prirodnog vina jeste sarzeo plod vinove loze koji se naziva grožđe.
Na ovaj način dobijaju se dvije vrste vina, a to su crno i bijelo. Daljom preradom ovih vina, koja uključuje dodavanje različitih sastojaka, kao rezultat dobije se željeno specijalno vino kao što je aromatično, likersko, desertno i pjenušavo.
Hemijska uravnoteženost grožđa omogućava prirodnu fermentaciju bez dodataka šećera, kiselina, enzima, vode ili bilo kojih drugih sastojaka. U procesu fermentacije, koji se još naziva i alkoholno vrenje, kvasac se hrani šećerom iz grožđa i pretvara ga u alkohol i ugljični dioksid. Vino je jedno od najpopularnijih alkoholnih pića u svijetu, a smatra se i jednim od najvažnijih sastojaka evropskih i svih mediteranskih kuhinja.
Vina koja se prave od drugih sastojaka osim grožđa obično dobivaju ime po sirovini koja se koristi prilikom procesa fermentacije.
Objavio AleksaJocicc 13. mart 2024.
Objavio MilaSibul 25. novembar 2023.
Objavio maki1234 10. oktobar 2023.
Objavio pupovic95 13. mart 2024.
Objavio pupovic95 13. mart 2024.
Objavio Jammy 26. februar 2024.
Objavio AleksaJocicc 13. mart 2024.
Objavio mija.03 13. mart 2024.
Objavio Nikolic.i_ 13. mart 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.