studenti
Mesto za uspešne studente

Analiza prostora u seriji-„Black Mirror: The Waldo Moment“

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.5/5 (2 votes cast)

Uvod

„The Waldo Moment“ je treća epizoda drugog serijala britanske serije „Black Mirror“. Serija se generalno bavi problemom uticaja savremenih tehnologija na ljudski život, ipak, cilj ovog rada jeste analiza prostora korištenih u seriji, što ćemo prikazati metodom oprostoravanja emocija i radnje. Arhitekturalnost ovih prostora nas dovodi do objašnjenja osnovnih ideja koje se javljaju u epizodi, na izuzetno neposredan način- gradacijom likova i fabule. „The Waldo Moment“ prati glavnog junaka Jamie-a koji „oživljava“ Waldo-a, plavog ekranizovanog medvjeda, dajući mu mimiku i glas. Epizoda nas upoznaje sa problemom današnjice- manipulacijom ljudskog društva putem „video streaming-a“, gdje uticaj postaje jači ukoliko je sredstvo manipulacije karikatura koja pokušava opovrgnuti trenutnu političku scenu. Ironija je podnaslov epizode „Vote for stupid“- „Glasaj za glupost“.
Slika 1.00.- Waldo

Oprostoravanje emocija

Uvodna scena nas upoznaje sa sporednim likom, Gwendolyn Harris, protivkandidatomnapolitičkojsceni. Onapredstavljakonzervativnost, pa je rediteljevizborzaprostorgdje se upoznajemosanjomadekvatan. Čak i da nismoupoznatisaradnjom u epizodi, možemojasnonaslutitikoja je osnovnaideja Gwendolyn-inoglika. Prostorkojionaoživljava je sterilan:radnisto, pet stolica i svedenstil. Atmosfera je napeta, štonasdovodi do zaključka da je u pitanjuulogaživota i da nemaslobodnogmjestazagreške. Akterradnjeproživljavaunutrašnjuborbugdjevrlonespretnomiješahumor iozbiljnost. U nastavku se Gwendolyn život i posaoraspadaju.Stvari se zanjudostakomplikuju, pa se srećemosanjom u kabinetu.
Pretrpanprostor, dostazamračen i neuredan- jasanprikazmizerabiliteta.
Slika 1.01.- Ulazna scena Slika 1.02. – Kancelarija Gwendolyn
Emocije koje sporedan lik reflektuje su na direktan način povezane sa prostorima kroz koje se njena priča gradi. Uviđamo da Gwendolyn neće imati svijetlu budućnost, jer ne postoji nikakva naznaka da će stvari za nju krenuti u boljem smijeru. Poslednji kadar u kom se akter pojavljuje jeste prikaz opšteg haosa koji je u direktnoj vezi sa unutrašnjom borbom, gdje polako uviđamo kako se njena životna priča završava, gubitkom na političkim izborima i gubitkom ličnog identiteta.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.