studenti
Mesto za uspešne studente

Bakterioze

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Agrobacterium rhizogenes
Prouzrokovač kosmatosti korena

  • Rasprostranjenost: SAD, Japan, Bugarska, Francuska;
  • Simptomi: bakteriozni rak, jača grananje korena, prvo su uočljive promene u vidu zadebljanja iz kojih nastaju tanke žile- kosmatost;
  • Epidemiološko: ekološke karakteristike: parazit rana, obično se nalazi u rasadnicima. Vektori, insekti- jabuka, nematode- ruža;
  • Domaćini: jabuka, ruža;
  • Suzbijanje: proizvodnja zdravog sadnog materijala, dezinfekcija sadnog materijala, izbegavanje povreda biljaka.

 

 

 

 

Agrobacterium tumefaciens
Prouzrokovač korenovog raka Karantin

  • Simptomi: bolest se pojavljuje na korenu i korenovom vratu, pojava izraslina i bradavica, u početku izrasline su glatke površine, a kasnije naboraju i pocrne. Primarni tumor- javlja se na mestu prodiranja bakterije, sekundarni tumor- na manjoj razdaljini od primarnog;
  • Epidemiološko- ekološke karakteristike: parazit rana. Širi se obolelim sadnicama inficiranim alatom kontaminiranim parazitom za vreme rezanja ili kalemljenja;
  • Domaćini: polifag;
  • Suzbijanje: proizvodnja zdravog sadnog materijala, dezinfekcija noževa, materijala i ruku za vreme ili tokom kalemljenja. Spaljivanje obolelih sadnica, plodored.
  • ertifikat za uvoz sadnog materijala.

 

 

 

 

Agrobacterium tumefaciens
Prouzrokovač bakterijskog raka vinove loze

  • Simptomi: nadzemni delovi loze, čokot- lukovi i krakovi, po obliku sferični tumori. Na početku su meki, kasnije očvrsnu i po površini postaju rapavi. U njih prodiru saprofiti koji dovode do truljenja. Drugi oblik tumora- zadebljanje;
  • Epidemiološko: ekološke karakteristike: zaraza kod povreda, povrede od mraza ili suše, rezidbom. Izvor zaraze oboleli matični čokot;
  • Domaćin: polifag;
  • Suzbijanje: zdrav sadni materijal, plodored, hemija, fizičke mere.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.