studenti
Mesto za uspešne studente

Kako podići svest o prikupljanju otpadne ambalaže

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

“Čovek je istovremeno delo i stvaralac svoje sredine, koja obezbeđuje njegov fizički opstanak i pruža mu mogućnost za intelektualni, moralni, društveni i duhovni razvoj.
Došao je trenutak kada je, zahvaljujući sve bržem napretku nauke i tehnike, čovek stekao moć da na bezbrojne i neviđene načine menja svoju sredinu. Tu moć bi trebalo iskoristiti promišljeno, zloupotrebi li se ili olako upotrebi, ova ista moć može prouzrokovati neprecenjivo zlo po ljudska bića i sredinu. Konstatujemo opasne stepene zagađenosti vode, vazduha, zemlje i živih bića, razaranje i iscrpljivanje nezamenljivih izvora.”

Srbija, kao i sve ostale zemlje u razvoju treba da usmere svoje napore prema razvoju, vodeći računa o svojim prioritetima i potrebi da se sačuva i poboljša sredina. Nalazimo se u onom trenutku istorije kada je potrebno da usmeravamo naše akcije u celom svetu razmišljajući više o njihovom održavanju na sredinu. Sve u korist toga da podignemo svest o pravilnom rukovanju otpadnom ambalažom, u suprotnom možemo, iz neznanja ili iz nehata, prouzrokovati znatne i nepopravive štete sredini na zemlji, od koje zavise i naš život i naše blagostanje. I obratno, produbljujući naša znanja i delujući sa više mudrosti, možemo obezbediti, nama samima i našem potomstvu, bolje uslove života u sredini, bolje prilagođenoj potrebama i težnjama čovečanstva.
Da bi taj cilj mogao biti dostignut, biće potrebno da svi,pojedinci i grupe, preduzeća i ustanove, na svim nivoima, preduzmu svoju odgovornost i ravnomerno podele dužnosti. Naravno, lokalne vlasti i vlade će imati glavnu odgovornost za politiku i akciju koju treba voditi u oblasti sredine, u okvirima njihove nadležnosti.

Glavna stvar kod pravilnog prikupljanja otpadne ambalaže je ta što nakon toga sledi recikliranje. Problem je taj što većina nije upoznata sa značenjem ovog pojma a naročito o tome šta je njegov suštinski značaj. Jedna od definicija je ta da je to odvajanje korisnih delova otpada kako bi se ponovo upotrebili.
Podatak do kojeg sam došla je taj da danas u Srbiji postoji 2 200 firmi koje se bave reciklažom otpada, što je značajni porast od 2009 godine kada ih je bilo svega 200. U proseku poslednjih nekoliko godina, u Srbiji je reciklirano 68 000t ambalažnog otpada.

 

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.