studenti
Mesto za uspešne studente

Krvni sistem coveka

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Uvod

Krv je gusta, neprovidna tečnost crvene boje koja sadrži krvne ćelije, hranljive materije, razne izlučevine žlezda sa unutrašnjim lučenjem, materije sagorevanja i raspadanja koje se stvaraju u svakom živom organizmu i vodi. U krvne ćelije ubrajaju se eritrociti (crvena krvna zrncad), leukociti (bela krvna zrncad) i trombociti (krvne pločice).
Krv je tečno vezivno tkivo koje ispunjava organe za krvotok, srce i krvne sudove.Zahvaljujući funkciji srca neprekidno kruži kroz čovečije telo. Boja krvi dolazi od prisustva eritrocita i stanja njihovog hemologlobina. Arterijska (oksidovana) krv čiji je hemologlobin u vrlo visokom procentu vezan sa kiseonikom u obliku oksihemoglobina, ima jasnu crvenu boju, dok venska (redukovana) krv sadrži znatno manji procenat kiseonika, pa prema tome i oksihemoglobina, ima tamniju crvenu boji, kao prezrela višnja.

 

 

 

 

Krvni sistem čoveka

Postoje dva tipa sistema za cirkulaciju telesnih tečnosti: otvoreni (lakunarni) i zatvoreni.Krvni sistem čoveka pripada zatvorenom tipu. To znači da krv cirkuliše kroz zatvoren sistem kanala, od srca do tkiva i obratno od tkiva do srca.
Sistem za krvotok sastoji se od srca i krvnih sudova: arterija, kapilara i vena.
Srce je centralni mišićni organ koji svojim snažnim ritmičkim kontrakcijamapod znatnim pritiskom ubacuje krv u početni deo aorte i plućne arterije čime je ostvaren veliki gradijent (razlika) pritiska između početnog i završnog dela krvotoka.Zahvaljujići tom gradijentu krv neprekidno kruži kroz krvotok, najpre kroz velike, zatim srednje arterije i arteriole, potom kroz kapilare i arterio-venske anastomze, posle čega dospeva do malih a zatim i velikih vena, vraćajući se u srce.Već pomenuti gradijent pritiska je najvažniji faktor koji omogućava kruženje krvi u krvotoku.Proticanje krvi se ponavlja u zatvorenim krugovima u obliku osmice.
Bliža analiza krvotoka pokazuje da se krvotok može podeliti na dva dela: veliki ili telesni krvotok i mali ili plućni krvotok. Srce se sastoji od četiri šupljine: dve pretkomore ili atrijuma (desna i leva) i dve komore ili ventrikula (desna i leva).

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: , ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.