Odlomak

Organska proizvodnja voća

1.Uvod
Organska proizvodnja voća je proizvodnja bez sintetičkih materija, pa ta proizvodnja ne šteti zdravlju ljudi i preko pravilnog korisčenja prirodnih resursa dugoročno održavamo produktivnost agrosistema i ne ostečujemo prirodne ekosisteme.

Ja sam se odlučila za ovu temu zato što je voće omiljeno kako kod dece , tako i kod ljudi starijih generacija, iz voća u naš organizam unosimo veoma raznovrsne vitamine koji su značajni za naše zdravlje.

Voćarstvo je hortikulturna kako po broju vrsta, tako po zastupljenosti površina u gajenju. Voče je višegodišnja biljka i potrebna je velika pažnja pri njihovom podizanju za organsku proizvodnju. Za voćke zreli stajnjak ili kompost su najbolje đubrivo, kao i zelenišno đubrivo (leguminoze i leptirnjaće).

Služba zaštite biljaka od izazivaća bolesti štetočina morada se prilagodi i koristi biološke preparate u zaštiti ovih biljaka. Organske zasade voća treba podizati na farmama na kojima se odvija i stočarska proizvodnja kao i proizvodnja ratarskih i krmih biljaka kako bi se obezbedila dovoljna količina stajnjaka. Lokacije na kojima su prethodno gajene druge voćne vrste (breskva, jabuka, vinova loza) loš su izbor za gajenje voća zbog problema sa prouzrokovačem raka korena.
Takođe su nepovoljne lokacije na kojima su gajene : paprika, paradajz, krompir, plavi patlidzan jer su te biljke domaćini gljiva koje je prouzrokovač zelenog uvenuća.
Treba izbegavati zemljište koja su plitka, tešska, zbijena, glinovita, krečna i suva, kao i zemljišta sa visokim nivom podzemnih voda.

Jedan od najvažnijih faktora za uspešnu organsku proizvodnju voća je kvalitet sadnog materijala, ne smeju biti zaražena bilo kojim od poznatih virusa.
Što se metoda zaštite tiče dozvoljeno je samo nekoliko supstamci kao direktan metod zaštite voćaka u organskoj proizvodnji.

2.Definicije osnovnih pojmova
U ovom drugom delu svog seminarskog rada citiraću vam nekoliko definicija održive poljoprivrede koje sam pročitala na internetu.
2.1. Definicija pojma održive poljoprivrede je kao delatnost proizvodnje hrane hrane kod koje su usklađeni ekološki, ekonomski i socijalni aspekti održivosti „ – ovu definiciju su u svom naucnom radu 2009. Godine napisali Milutin A. Ljašević i Miroslav Markićević „ i objavili u glasniku srpskog geografskog društva.
2.2. Najednostavnija ali vrlo tačna definicija održive poljoprivrede glasi: „ Održiva poljoprivreda je metod koji pokušava da obezbedi profitabilnost poljoprivrednih gazdinstva uz očuvanje životne sredine.“  Autori ove definicije su prof .dr. Mirjana Milošević, naučni savetnik Instituta za ratarstvo i povrtarstvo , Novi Sad, i Slobodan Teofanov, pomoćnik  ministra za poljoprivredu.
2.3. Održiva poljoprivreda u ekološkom smislu je način po kojem biološki sastavi ostaju raznoliki i produktivni tokom vremena. ( slobodna enciklopedija) .Prema definiciji FAO ( Organizacija za hranu i poljoprivredu pri Un) i Svetske zdravstvene organizacije.
Organska poljoprivreda predstavlja sistem upravljanja proizvodnjom koja promoviše ozdravljenje  ekosistema uključujući biološke cikluse i biološku aktivnost zemljišta..
2.4.Ujedinjene nacije su 1996 godine.objavile izveštaj o ljudskom razvoju u kom se pojam održivog razvoja definiše kao „ Integralni, Ekonomski, Tehnički, Socijalni i kulturni razvoj usklađen sa potrebama zaštite i unapređenja životne sredine i koji omogučava sadašnjim i budućim generacijama zadovoljenje njihovih potreba i poboljšanje kvaliteta

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari