studenti
Mesto za uspešne studente

Primena kantariona u kozmetici

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (3 votes cast)

 

 
UVOD

Kantarion (Hypericum perforatum) je višegodišnja biljka iz porodice Hypericaceae. Poznaje se po žutim cvetovia i zelenim listićima koji, kad se posmatraju prema svetlosti, izgledaju kao da su izbušeni. Ta svetlija mesta u obliku tačkica predstavljaju žlezde s etarskim uljem. Ova biljka odlično uspeva na vlažnom ili suvljem zemljištu sa dobri odvodnjavanjem i na direktnom suncu, cveta od maja do septembra, a predeo gde je zastupljena su predeli umerene i suptropske klime.

PRIMENA

Kantarionovo ulje je odličan lek za akne, kožu, bore, strije, rane i mnoge druge zdravstvene probleme. Iako se primarno ova biljka, tj. čaj i ulje koji se od nje koriste za ublažavanje nervoze, te kod pojave čira na želucu, dobro je poznato korišćenje kantarionovog ulja kao odličnog sredstva protiv opekotina, ali i u kozmetici.

Kantarionovo ulje za akne i kožu

Kao svojevrsno prirodno sredstvo za negu i kože, kantarionovo ulje se često preporučuje i za negu kože koja je sklona pojava akni. Pravilnom negom kože pomoću kantarionovog ulja, akne mogu nestati veoma brzo ne ostavljajući sa sobom ožiljke, što se često događa ukoliko se koriste neki gotovi proizvodi za negu koža koja je sklona pojava akni.
Međutim, ono o čemu treba voditi računa jeste da je neophodno da tokom korišćenja kantarionovog ulja za negu kože i tretiranja akni izbegavati direktno izlaganje sunčevoj svetlosti, uzevši u obzir da je koža koja je tretirana kantarionovim uljem osetljiva na sunčevo zračenje.

Kantarionovo ulje za strije

Kantarionovo ulje se smatra jednim od najboljih prirodnih sredstava protiv strija, a posebno protiv strija sa kojima se žene muče tokom trudnoća i nakon porođaja.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.