Odlomak

UVOD

U ovom seminarskom radu iz predmeta Poduzetništvo u akademskoj 2013/2014. godini cilj je da se na jednostavan način opiše proces identificiranja i prepoznavanja poslovnih prilika, a nakon toga sprovede procjena i analiza izvodljivosti predloženih ideja.

Cilj ovog seminarskog rada je da student nauči kako prepoznati prilike iz okruženja i iskoristi ih za pokretanje vlastitog biznisa. Kroz seminarski rad će biti predstavljene  tri poduzetničke ideje i metode za njihovo identificiranje i prepoznavanje poslovih prilika. Ove ideje će biti provedene kroz četiri komponente analize izvodljivosti a to su: analiza izvodljivosti proizvoda/usluge, analiza izvodljivosti privredne grane/ciljnog tržišta, organizaciona izvodljivost i finansijska izvodljivost. Nakon ovoga se vrši izrada koncepta potencijalnih biznisa gdje se daju detaljni podaci o kojem proizvodu ili usluzi je riječ, koje je ciljno tržište, zašto baš taj biznis, posebne osobine biznisa i menadžerski tim koji će implementirati biznis.

Nakon što se završi analiza izvodljivosti, radi se analiza privredne grane gdje će se napraviti kratak teorijski uvid o ciljevima analize izvodljivosti privredne grane, te će se pri analizi privredne grane koristiti Porterov model pet snaga konkurentnosti koji pomaže pri razumijevanju strukture privredne grane. Poslije analize privredne grane, radi se analiza konkurencije koja se koristi za identificiranje potencijalnih i postojećih konkurenata kao i pomoć pri razumijevanju mogućnosti za sticanje konkurentske prednosti u odnosu na konkurenciju. Nakon završetka ovih analiza predstaviti će se poslovni model.

Na kraju će se predstaviti izvedeni zaključci, te korištena literatura.

1.    IDENTIFICIRANJE I PREPOZNAVANJE POSLOVNE PRILIKE

Prilika je povoljan skup uvjeta koji stvaraju potrebu za novim proizvodom, uslugom ili poslom (Bruce r. Barringer i Duane Ireland, 2009). Prilika ima četiri osnovne karakteristike : privlačna, održiva, pravovremena i ostvarena u proizvodu ili usluzi koju stvara ili dodaje vrijednosti za kupce.

Pri identificiranju poslovne ideje postoje tri pristupa, a to su : posmatranje i praćenje trendova, rješavanje problema i pronalazak praznina na tržištu (Bruce r. Barringer i Duane Ireland, 2009). Prvi pristup pri identificiranju poslovne prilike je posmatranje i praćenje trendova i proučavanja načina na koji stvaraju prilike koje poduzetnici trebaju slijediti. Najvažniji trendovi koje je potrebno posmatrati su : ekonomski trendovi, društveni trendovi i tehnološki napreci, te politička aktivnost i promjena zakonskih propisa.

Drugi pristup za identificiranje prilike je uočavanje problema i pronalazak načina za njegovo rješenje (D. Smagalla, 2004). Problemi se mogu uočiti posmatranjem izazova sa kojima se ljudi svakodnevno susreću, ili putem intuicije, sretnim slučajnim otkrićem, ili pak srećom.

Treći pristup za identificiranje poslovne prilike je pronalazak praznina na tržištu, gdje postoji veliki broj primjera proizvoda i usluga koje potrošači žele i trebaju, a koji nisu dostupni na određenom tržištu ili uopšte na tržištu.

No votes yet.
Please wait…

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari