studenti
Mesto za uspešne studente

Analiza likvidnosti kratkoročne finansijske ravnoteže na primeru proizvodnog preduzeća „Imlek“

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Počeci korišćenja tehnika finansijske analize vezuju se za 1930. godinu, a uporedo sa Velikom ekonomskom krizom (1929-1933). Problemi održanja likvidnosti i kapitala, koji su se manifestovali kroz masovna bankrotstva (propadanja) preduzeća, bili su neposredan povod za pokušaje dubljeg analitičkog sagledavanja aktivnosti preduzeća.
Ideja je bila da se kroz sagledavanje i analitičku interpretaciju informacija o ostvarenim aktivnostima i rezultatima preduzeća blagovremeno uoče i koriguju eventualne slabosti i neusklađenosti u tekućem poslovanju i, tako, izbegnu eventualni budući finansijski problemi. Od tog vremena, tehnike finansijske analize su usavršene i danas su nezaobilazan instrument finansijskog upravljanja.
U suštini, analiza prošlih poslovnih događaja je sračunata na ocenu ranijih odluka u vezi sa poslovnim upravljanjem i na pribavljanje svih obaveštenja relevantnih za koncipiranje poslovnih odluka usmerenih na održavanje i razvoj preduzeća u budućnosti.
Finansijska analiza, u današnjem smislu reči, kroz evaluaciju finansijskih performansi u prošlosti i/ili sadašnjosti, kao osnove za procenu perspektiva preduzeća, predstavlja spoj prošlosti i sadašnjosti. Finansijska analiza nema autonomnih ciljeva već su oni opredeljeni interesima analitičara i korisnika njenih rezultata.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.