Odlomak

ANALIZA NETO OBRTNOG FONDA

Neto obrtni fond je računska veličina koja odgovara razlici između dugoročnih izvora (sopstvenih i tuđih) i neto imobilizacija što dalje znači da je to deo dugoročnih izvora upotrebljenih za finansiranje obrtnih sredstava.
Visina varijacije neto obrtnog fonda Formula za utvrđivanje neto obrtnog fonda:

Neto obrtni fond = Dugoročni izvori – Imobilizacije

Inplicira da ova veličina može biti:
a) pozitivna – (neto obrtni fond veći od 0), u slučaju kada su dugoročni izvori veći od imobilizacija,
b) jednaka nuli – (neto obrtni fond = 0), u slučaju kada su dugoročni jednaki imobilizacijama,
c) Negativna – (neto obrtni fond manji od 0), u slučaju kada su dugoročni izvori manji od imobilizacija.

Pozitivan iznos neto obrtnog fonda je veličina neto obrtnog fonda individualno uslovljena sprecifičnostima svakog konkretnog preduzeća, kao i da nauka o poslovnim finansijama odavno ne prihvata postojanju krutih i opštevažećih pravila, prihvatljivo je mišljenje: „da se normalnom visinom neto obrtnog fonda u jednom preduzeću može smatrati svaki iznos koji obezbeđuje optimalni poslovni rezultat (rentabilnost) I nesmetano izvršavanje dospelih obaveza (likvidnost), ali ne samo u prošlosti nego i u doglednoj budućnosti“.
Nulti iznos neto obrtnog fonda je izuzetno redak slučaj u praksi jer pretpostavlja računsku jednakost između dugoročnih izvora i imobilizacija, odnosno između obrtnih sredstava i kratkoročnih obaveza. Nulto stanje neto obrtnog fonda pokazuje da je preduzeća na granici sa koje lako može da sklizne u nepovoljne i neželjene odnose finansiranja.
Negativan iznos neto obrtnog fonda, nažalost prisutan kod mnogih naših preduzeća, je izrazt dubokih finansijskihporemećaja. „Pojava negativnog neto obrtnog fonda…, po pravilu, je praćena pojavom opasne nelikvidnosti, koja zvoni na uzbunu i nagoveštava predstečajnu situaciju“. Ovo iz razloga što je u tom slučaju deo imobilizacija finansiran iz kratkoročnih izvora, suprotno pravilima finansiranja. „U takvim okolnostima likvidnost nije moguće održati čak ni teorijski“.

Analiza neto obtnog fonda predstavlja deo sopstvenog kapitala i dugoročnih obaveza koje su iskorišćene za finansiranje obrtnih sredstava. Neto obrtni fond se utvrdjuje na osnovu bilansa stanja poslovnih sredstava, pritom bilans stanja mora biti uravnotežen. Ukoliko bilans nije uravnotežen,neophodno je prvo uspostaviti bilansnu ravnotežu  u podbilansu poslovnih sredstava.

Neto obrtni fond predstavlja izuzetno značajnu kategoriju u upravljanju finansijama. U vezi s tim, postavlja se pitanje: „U koju svrhu se koristi neto obrtni fond i kakav značaj on može da ima za upravljanje finansijama preduzeća?“. Pitanje je logičnije kada se uzme činjenica da neto obrtni fond ne predstavlja apsolutnu meru, pa se shodno tome ne može koristiti u statističke analize finansijskog položaja preduzeća. Može se reći da je neto obrtni fond važan za analizu finansijskog položaja preduzeća isto koliko i racio brojevi.
Medjutim dok racio analiza svoje  zaključke zasniva na karakterističnim relacijama logičkih povezanih bilansnih delova, analiza neto obrtnog fonda polazi uvek od celine bilansa i svoje zaključke zasniva isključivo na karakterističnim promenama celine u kretanju. Zbog toga racio analiza ima karakter iduktivne i statičke metode istraživanja, dok analiza neto obrtnog fonda ima sve osobine deduktivne i dinamičke metode istrtaživanja.
Neto obrtni fond ima više funkcija u domenu finasijskog planiranja on služi kao instrument za planiranje finansijske ravnoteže. U domenu finansijskog nadzora služi kao sredstvo za kontrolu nivoa ostvarenja projektovane kratkoročne i dugoročne finansijske ravnoteže.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari