Odlomak

ANALIZA OCJENE BONITETA PREDUZEĆA ”TELEKOM” A.D. BANJA LUKA ZA PERIOD OD 2009. DO 2011. GODINE

UVOD

Predmet seminarskog rada na temu Analiza ocjene kreditnog boniteta preduzeća “Telekom” a.d. Banja Luka je ocjena finansijskog, imovinskog i prinosnog položaja u okviru ocjene boniteta preduzeća.“Bonitet preduzeća (engl. creditworthiness, njem. Bonität) je ocjena vjerovatnoće nastupanja insolventnosti preduzeća u budućnosti, prema nešto širem shvatanju ocjena likvidnosti i kreditne sposobnosti, u najširem smislu sveobuhvatna ocjena temeljena na analizi završnog računa i situacije preduzeća. U ovom širokom smislu ocjena boniteta odnosi se i na ocjenu ekonomskih pojava u preduzeću, oznaku neopipljive sigurnosti s obzirom na ugled preduzeća, unutrašnju vrijednost, oznake koje u sebi sadrže ujedno i ocjenu likvidnosti i kreditne sposobnosti preduzeća. Posljedica nepostojanja jednoznačnog boniteta preduzeća manifestuje se i u različitim postupcima, različitim metodama kojima se dolazi do ocjene boniteta preduzeća“. A u ovom seminarskom baziraćemo se na ocjenu boniteta preduzeća „Telekom“ na osnovu njegovog prinosnog, imovinskog i finansijskog položaja.

Misija i vizija

“Težimo da uljepšavamo život ljudi omogućavajući im globalnu povezanost i izvanredne komunikacije kao regionalni lider u informatičkom društvu budućnosti.
Nove usluge koje uvodimo, tehnologije koje primjenjujemo i konstantno prilagođavanje, usmjereni su ka našim korisnicima i njihovim potrebama za komunikacijom. Poslujući društveno odgovorno, ulažemo u prave vrijednosti i stvaramo ljepše životno okruženje. Na zadovoljstvo svih: korisnika, zaposlenih i akcionara.”

Kompanija Telekomunikacije RS a.d. Banja Luka, pored punog naziva, posluje i pod dva skraćena poslovna imena i to:
• Telekom Srpske a.d. Banja Luka i
• Mtel a.d. Banja Luka.

„Telekom a.d. Banja Luka sa svojim sjedištem u Banja Luci je jedan od tri vodeća telekom operatora na području Bosne i Hercegovine, koji nudi jedinstvena komunikaciona rješenja objedinjena pod korporativnim brendom m:tel. Omogućavajući najsavremenije telekomunikacione usluge iz oblasti mobilne telefonije, fiksne telefonije, interneta i prenosa podataka, Telekom a.d. Banja Luka nastoji da zadovolji potrebe tržišta Bosne i Hercegovine. Poslovanje Telekom a.d. Banja Luka je u znaku neprestanog širenja palete telekomunikacionih usluga, integracije servisa, kao i povećanja broja korisnika.
Osnovna djelatnost ovog preduzeća je:
Telekomunikacije – djelatnost pružanja telekomunikacione i povezane uslužne djelatnosti, tj. prenos glasa, podataka, teksta, zvuka i slike, a obuhvata:
• djelatnost žičane telekomunikacije,
• djelatnost bežične telekomunikacije,
• djelatnost satelitske telekomunikacije,
• ostale telekomunikacijske djelatnosti.

Javno osnovno državno preduzeće za telekomunikacije Telekom Srpske, Banja Luka registrovano je na dan 20. decembra 1996. godine i do 12. decembra 2002. godine poslovalo je kao preduzeće u potpunom državnom vlasništvu kada je izvršena vlasnička transformacija u akcionarsko društvo, kao i promijenjen naziv u Telekomunikacije Republike Srpske a.d. Banja Luka.

Rješenjem Osnovnog suda u Banjoj Luci od 12. decembra 2002. godine, upisana je promjena imena u Telekomunikacije RS a.d. Banja Luka. Na osnovu Rješenja Osnovnog suda u Banja Luci od 28. juna 2007. godine upisana je statusna promjena – vlasnička transformacija prodajom ukupnog dijela državnog kapitala preduzeću Telekom Srbija a.d. Beograd. Kupovinom 65% državnog kapitala, Telekom Srbija a.d. Beograd je većinski vlasnik Telekomunikacija RS a.d. Banja Luka“.

Društvo posluje u formi otvorenog akcionarskog društva sa sredstvima u svojini Društva i sa pravima, obavezama i odgovornostima utvrđenim Zakonom i Statutom.

Seminarski rad sagleda bonitet preduzeća kroz finansijsku analizu i sastoji se iz pet dijelova.

Prvi dio se odnosi na finansijski položaj preduzeća, kroz sagledavanje kratkoročne i dugoročne ravnoteže, likvidnosti, solventnosti, zatim zaduženosti i adekvatnosti kapitala.

Drugi dio predstavlja imovinski položaj preduzeća koji se ogleda kroz ocjenu strukture imovine, stanja i efikasnosti imovine i koeficijenta obrta.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Telekomunikacije

Komentari