Odlomak

1.    POJAM I KARAKTERISTIKE BERZE

Berza prestavlja institucionalizovano razmensko mesto na kojem pojedini članovi obavljaju robnu razmenu ili transakcije hartija od vrednosti, a u cilju sticanja dobiti, i mesto gde se na osnovu njihartija od vrednostie ponude i tražnje vrši vrednovanje hartija od vrednosti.
Drugim rečima, berza predstavlja prostor na kome se trguje dugoročnim finansijskim instrumentima. Može biti lokacija gdje su brokeri fizički prisutni i međusobno sklapaju transakcije, a može biti virtuelni prostor u kome se trgovina obavlja putem elektronskog sistema

Berza predstavlja organizovani prostor na kome se obavlja kupovina i prodaja određene vrste robe. U institucionalnomsmislu reči to je poslovni prostor, odnosnoposlovni objakat u okviru koga se trguje berzanskimmaterijalima. Berza ne može trgovatisama sa sobom, nego obezbeđuje uslove dabi drugi mogli kvalitetno i sigurno trgovati. Sobzirom na specifičnost organizacije i načinaposlovanja na berzi, berza kao nerazdvojnideo tržišta i tržišne privrede uopšte, predstavlja jedan izuzetno važan segment, od čijeg poslovanja i uspešnosti zavisi i uspešnost drugihtržišta, odnosno tržišne privrede određenezemlje i svetske privrede u celini. Zbog toga berzu i smatraju najznačajnijom tržišnom institucijom .

Berza je pravno lice organizovano kaoakcionarsko društvo ili društvo sa ograničenom odgovornošću koje obavlja delatnost organizovane prodaje različitih berzanskih materijala. Berza je defiinisana kao: “organizacija, udruženje, ili grupa ljudi, koji čine, održavaju ili organizuju mesto trgovanja ili opremu za spajanje kupaca i prodavaca hartija od vrednosti i drugih berzanskih materijala” .

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari