Odlomak

UVOD

U ovom radu je izvršeno istraživanje uloge i značaja tržišta kapitala,njegovih učesnika i instrumenata koji se koriste na njemu , kao i osnovnih funkcija i mogućnosti koje ono pruža sa ciljem da se ukaže na važnost njegovog postojanja, funkcionisanja i adekvatnog i nesmetanog razvoja na tržišnim principima a sve u cilju sveobuhvatnog privrednog razvoja i napretka celokupnog drustva sa posebnim osvrtom i akcentom na dugoročne finansijske instrumente.
Tržište kapitala predstavlja pre svega mesto sučeljavanja ponude i tražnje za kapitalom dajući na taj način mogućnost najracionalnije alokacije finansijskih resursa, a samim tim i formiranje različitih investicionih portfelja.

Na tržištu kapitala se koriste brojni i različiti finansijski instrumenti i prvi deo ovog rada pruža nam mogućnost upoznavanja i objasnjenja pre svega sa dugoročnim finansijskim instrumentima kao sto su akcije – instrumenti vlasničkog tipa koji mogu da uticu pre svega na svojinsku i upravljačku strukturu privrednih društava, kao i obveznicama koje predstavljaju duznicke finansijske instrumente. U ovom delu se daju osnovne karakteristike navedenih instrumenata , njihova uloga i značaj za eminenta, način izracunavanja njihove vrednosti , faktori koji uticu na njihovu vrednost kao i osnovna podela istih.

Drugi deo ima za cilj objasnjenje primarnog (emisionog) tržišta kapitala kao i metoda i postupaka koji se odvijaju na njemu , odnosno načina samog dospeca dugoročnih hartija od vrednosti na tržište . Takodje on nam pruža mogućnost da sagledamo vrednost i strukturu privrednih društava koja se javljaju na posmatranom tržištu, kao i načine emitovanja i plasmana hartija od vrednosti, upoznavanje sa pojmom dividende, njenim obračunom, mogućnostima isplate i raspodele kao i njenim mogućim oblicima.

U trecem delu koji je i ponajvise prakticno predstavljen,razmatra se sekundarno tržište kapitala odnosno mesto gde se vrsi organizovano trgovanje vec emitovanim finansijskim instrumentima – berzansko tržište. Poseban osvrt je dat na funkcionisanje sekundarnog tržišta u Srbiji koje se odvija na Beogradskoj berzi, njegovu organizaciju, na prava i obaveze članova berze i berzanskih posrednika, uslove dolaska na berzu , načine trgovanja i obračuna berzanskih transakcija, njihovo verifikovanje, kao i obaveze podnošenja odgovarajućih izveštaja i pružanja adekvatnih informacija.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari