Odlomak

Biznis plan – Prodaja i servis računara

 

UVOD

Biznis plan predstavlja vremenskim intervalom određen skup aktivnosti koje su u skladu sa definisanim ciljevima i strategijom. Radi se zapravo o skupu planova koji se nalaze u klauzalno-hronološkom redosledu. Konkretnije radi sa o sledećem redosledu planova: plan prodaje, plan proizvodnje, plan investicija, plan istraživanja i razvoja, i finansijski plan. Finansijski plan se obično daje u formi projekcije osnovnog skupa finansijskih izvještaja ( bilans stanja,uspjeha i izvještaj o gotovinskom toku). Moguće je finansijski plan dati u formi budžeta ( plan priliva i odliva sredstava). Opisuje šta preduzetnik planira i kako planira da ostvari svoju poslovnu viziju. NJega koriste preduzetnici koji traže investitore ili nove poslovne partnere. On detaljno opisuje preduzetnicki projekat procenjuje ekonomsku i finansijsku dimenziju kako bi se razumela izvodljivost i profitabilnost planova. Prilikom izrade neophodno je pridržavati se nekoliko pravila:
– biti kratak
– biti eksplicitan u zahtjevu kredita
– uravnotežiti ekonomsku i finansijsku projekciju
– izbjegavati tvrdoglavost u izradi projekcije

1. PLAN POZICIONIRANJA
1.1. REZIME PLANA
U okviru biznis plana poslovnog objekta koji nosi naziv „SARAX-COMP“ predstavljamo sažeti program po kome će naša firma da funkcioniše. “SARAX-COMP” je samostalna trgovinska radnja koja se bavi prodajom računara, računarskih komponenti i prateće opreme, kao i pružanjem usluga servisa istih.
Naziv firme: “SARAX-COMP”
Sjedište firme: Vuka Karadžića 31, 71420 Istočno Sarajevo
Kontakt tel/fax: 057-224-383
e-mail: [email protected]
Web adresa: www.saraxcomp.com
Djelatnost:Prodaja i servis računara, računarskih komponenti i prateće opreme.
Broj i struktura kadra:Ukupno 4 radnika – vlasnik (šef i menadžer prodaje), menadžer prodaje, serviser+transportni radnik i još jedan serviser.
1.2. POLOŽAJ GRANE
Stalni razvitak tehnologije doveo je do toga da ponuda i tražnja proizvoda iz grane našeg biznisa uporedo rastu sa potrebama krajnjih kupaca. Na tržištu ponude proizvoda, iz grane poslovanja kojom se naša firma bavi, velika je konkurencija, a do toga je dovela činjenica da je danas sve bazirano na kompjuterskoj tehnologiji i samim tim sve ozbiljnije firme na tom tržištu i opstaju. Međutim, trenutna urbanizacija područja govori nam o tome da će naša firma biti vrlo uspješna u toj grani poslovanja, jer se mnogi stambeni i poslovni objekti otvaraju u neposrednoj blizini, kojima će biti neohodna usluga naše firme.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari