studenti
Mesto za uspešne studente

Blagajnicko poslovanje privrednih organizacija

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

UVOD

Da bi preduzeće obavljalo svoje poslovanje nepohodna su mu određena novačana sredstva. Tako da svako preduzeće za svoje svakodnevne, neophodne manje isplate, organizuje svoje blagajničko poslovanje.

S obzirom na to da novčana sredstva poslovnih sredstava, naročito otrtnih, bitno utiču na svakodnevno obavljanje zadataka preduzeća i da se bez njih ne može zamisliti postojanje ni jednog preduzeća, neophodno je ispravno korišćenje ovih sredstava.

 

 

 

 
BLAGAJNIČKO POSLOVANJE PRIVREDNIH ORGANIZACIJA

BLAGAJNA,POJAM I VRSTE

Blagajna je posebno odeljenje ili mesto u preduzeću preko kojeg se obavlja blagajničko poslovanje, odnosno uplaćuje i isplaćuje gotov novac.

Ona mora da bude zaštićena kako bi se obezbedila sigurnost rukovanja gotovim novcem. za čuvanje novca postoje specijalne kase koje imaju sigurnosne brave. za otključavanje i zaključavanje kase koriste se dva različita ključa. Lica kojima su povereni ključevi nazivaju se suključarima. Jedan od njih je obavezno blagajnik. duplikati ključeva posebno se čuvaju

Blagajnik je lice u preduzeću koje rukovodi gotovinom i koje obavlja blagajničke poslove. Dužnost blagajnika poverava se savesnom i stručnom licu koje će moći pošteno, odgovorno i stručno da rukuje gotovim novcem. Blagajnik treba da je vešt u brojanju novca, da je miran, pouzdan, ljubazan sa strankama. Pri izboru blagajnika treba, pored navednog, naročitu pažnju posvetiti na njegove moralne kvalitete.

U većim preduzećima i preduzećima koja imaju veći gotovinski promet, obično se formiraju i pomoćne blagajne, čiji je zadatak da rasterete glavnu blagajnu, na taj način što preuzimaju određenu vrstu gotovine.

U tom slujčaju glavna blagajna obuhvata celokupan promet gotovine, dok pomoćne blagajne dobijaju novac od glavne blagajne i u utvrđenim vremenskim razmacima podnose joj obračun svojih isplata.

Pomoćne blagajne mogu biti:

  • porto blagajna,
  • blagajna transporta,
  • blagajna ekonomata,
  • blagajna prodavnica,
  • blagajna stovarišta.

Porto blagjna isplaćuje ptt troškove, transportna blagajna isplaćuje troškove transporta, blagajna ekonomata isplaćuje novac za razne sitne nabavke materijala koje su učinjene za potrebe ekonomata itd.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Blagajnicko poslovanje privrednih organizacija, 5.0 out of 5 based on 1 rating Nastavi sa čitanjem..
Ključne reči Ključne reči: ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.

'