studenti
Mesto za uspešne studente

Blagajnicko poslovanje privrednih organizacija

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

UVOD

Da bi preduzeće obavljalo svoje poslovanje nepohodna su mu određena novačana sredstva. Tako da svako preduzeće za svoje svakodnevne, neophodne manje isplate, organizuje svoje blagajničko poslovanje.

S obzirom na to da novčana sredstva poslovnih sredstava, naročito otrtnih, bitno utiču na svakodnevno obavljanje zadataka preduzeća i da se bez njih ne može zamisliti postojanje ni jednog preduzeća, neophodno je ispravno korišćenje ovih sredstava.

 

 

 

 
BLAGAJNIČKO POSLOVANJE PRIVREDNIH ORGANIZACIJA

BLAGAJNA,POJAM I VRSTE

Blagajna je posebno odeljenje ili mesto u preduzeću preko kojeg se obavlja blagajničko poslovanje, odnosno uplaćuje i isplaćuje gotov novac.

Ona mora da bude zaštićena kako bi se obezbedila sigurnost rukovanja gotovim novcem. za čuvanje novca postoje specijalne kase koje imaju sigurnosne brave. za otključavanje i zaključavanje kase koriste se dva različita ključa. Lica kojima su povereni ključevi nazivaju se suključarima. Jedan od njih je obavezno blagajnik. duplikati ključeva posebno se čuvaju

Blagajnik je lice u preduzeću koje rukovodi gotovinom i koje obavlja blagajničke poslove. Dužnost blagajnika poverava se savesnom i stručnom licu koje će moći pošteno, odgovorno i stručno da rukuje gotovim novcem. Blagajnik treba da je vešt u brojanju novca, da je miran, pouzdan, ljubazan sa strankama. Pri izboru blagajnika treba, pored navednog, naročitu pažnju posvetiti na njegove moralne kvalitete.

U većim preduzećima i preduzećima koja imaju veći gotovinski promet, obično se formiraju i pomoćne blagajne, čiji je zadatak da rasterete glavnu blagajnu, na taj način što preuzimaju određenu vrstu gotovine.

U tom slujčaju glavna blagajna obuhvata celokupan promet gotovine, dok pomoćne blagajne dobijaju novac od glavne blagajne i u utvrđenim vremenskim razmacima podnose joj obračun svojih isplata.

Pomoćne blagajne mogu biti:

  • porto blagajna,
  • blagajna transporta,
  • blagajna ekonomata,
  • blagajna prodavnica,
  • blagajna stovarišta.

Porto blagjna isplaćuje ptt troškove, transportna blagajna isplaćuje troškove transporta, blagajna ekonomata isplaćuje novac za razne sitne nabavke materijala koje su učinjene za potrebe ekonomata itd.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.