Odlomak

UVOD

Tema mog seminarskog rada je ,, Bretonvudski monetarni sistem”. Posto je monetarani sistem veoma kompleksan, a ujedno i veoma vazan za funkcionisanje celokupne ekonomije svake zemlje, ja sam u svom seminarskom radu obradio njegove najvaznije elemente.

Pretpostavka za funkcionisanje monetarnog sistema je postojanje novca i njegovo koriscenje kao zakonom utvrdjenog sredstva placanja. Medjutim, nastanak novca je imao svoju istoriju tako da sam ja u prvom delu svog seminarskog rada obradio genezu njegovog nastanka.

Brentonvudski sporazum je međunarodni sporazum postignut na konferenciji predstavnika 44 zemlje održanoj sredinom 1944. u Breton Vudsu (u američkoj državi Nju Hempšir), o rešavanju posleratnih monetarnih i finansijskih problema, pa je kao takav i do danas ostao kao temelj međudržavnih odnosa u toj sferi. Na konferenciji su osnovani Međunarodni monetarni fond i Međunarodna banka za obnovu i razvoj.

1. Pojam i elementi monetarnog sistema

Monetarni sistem predstavlja skup zakonskih propisa koji su vezani za novac i novcani opticaj jedne zemlje. On je podsistem ekonomskog sistema, tako da kao i ostali podsistemi  (fiskalni, spoljnotrgovinski) mora biti sa njim uskladjen.
Kao i svaki drugi sistem, monetarni sistem se sastoji od vise elemenata od kojih, su najvazniji sledeci: novcana jedinica, novcani znaci, monetarne institucije, emisioni mehanizam i slicno.
Novcana jedinica je zakonom utvrdjen novcani znak koji sluzi za uporedjenje i izrazavanje cena svih roba. Najcesce se isti naziv novcane jedinice neke drzave zadrzava tokom cele njene istorije.
Novcani znaci u savremenim uslovima su depozitni i gotov novac. Gotov novac se pojavljuje u obliku papirnog i kovanog novca. Po pravilu, novcani znaci manjih apoena kuju se kao metalni novcici, a vecih apoena se izradjuju u obliku papirnih novcanica.
Monetarne institucije predstavljaju deo novcanog trzista. Ove institucije u svojoj pasivi drze novac i istovremeno su u stanju da svojim operacijama vrse kreiranje i povlacenje novca. U vecini savremenih drzava, osnovna monetarna institucija je centralna banka. Pored centralne banke u monetarne institucije se ubrajaju i poslovne banke.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari