Odlomak

UVOD

Reč budžet potiče od latinske reči bulga koja označava kožnu torbu, koju je obično nosio ministar finansija.
Kao finansijska istitucija budžet se pojavljuje u XV veku u Evropi u pojedinim gradovima, odnosno u XVII veku u pojedinim državama.
Budžet predstavlja osnovni, a u nekim slučajevima i jedini instrument prikupljanja javnih prihoda i finansiranja javnih rashoda u savremenim državama.
Budžet je sistematski i u brojkama izražen pregled državnih prihoda i državnih rashoda koji obeležava cilj i odnos državnih potraba i treba da posluži kao obavezan privredni plan za državno gazdinstvo u budućem periodu.

Budžet je osnovni dokument za finansiranje državnih, javnih funkcija.

U zavisnosti od načina definisanja države, državnih funkcija i obaveza države, budžet se u teoriji definiše kao upravni akt, ili zakon. U nekim slučajevima budžet je definisan delimično kao upravni akt, a delimično kao zakon.

U budžetskom sistemu Srbije, budžet je zakon koji se priprema i usvaja prema proceduri predviđenoj i za druge zakone.

 

 
FUNKCIJE BUDŽETA

Politička funkcija budžeta ogleda se u načinu na koji se budžet donosi i njegovom uticaju na sve sfere života, rada i razvoja konkretne zemlje.

Planska funkcija budžeta sadržana je u samoj prirodi dokumenta koji se donosi krajem tekuće godine za narednu godinu i sadrži bilans predviđenih rashoda i prihoda.

Pravna funkcija budžeta proizilazi iz same definicije budžeta kao pravnog skta. Pošto je budžet zakon u značajnom broju savremenih zemalja, on proizvodi i određene pravne posledice, odnosno prava i obaveze.

Ekonomska funkcija budžeta je posebno značajna. Ona inače proizilazi iz instrumenata koje država koristi za ostvarivanje ekonomskih ciljeva preko politke rashoda i prihoda, budući da direktno utiče na raspodelu društvenog proizvoda;
U okviru ekonomske funkcije budžeta javljaju se sledeće:

  •     Alokativna funkcija
  •     Redistributivna
  •     Stabilizaciona.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari