studenti
Mesto za uspešne studente

Budžetski deficit

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Problem budžetskog deficita se proteže dugi niz vremena kako u najrazvijenijim tako i onim manje razvijenim ekonomijama. U današnjoj savremenoj ekonomiji budžetski deficit je postao redovna pojava, pa čak i svjetski najjačih ekonomskih sila poput Sjedinjenih Američkih Država.

Upravo zbog te činjenice, u prvom dijelu rada se možete upoznati općenito sa pojmom budžetskog deficita, njegovim vrstama, razlozima nastanka, posljedicama kao i načinima otklanjanja.

Svaki od ekonomista navodi svoje ekonomske razloge i misli koje objašnjavaju nastanak budžetskog deficita, gdje su se one najbolje istakle u vidu teorija o budžetskom deficitu, što je detaljnije prezentirano u drugom dijelu rada.

Kada jednom nastane, deficit je potrebno smanjiti uz hitnu reakciju i donošenje odluke o načinu finansiranja, što čitaoci mogu pronaći u trećem dijelu rada pod istim nazivom, finansiranje deficita.

U dijelu rada koji se tiče deficita u BiH, njegovim uzrocima i nastancima, analizi izvršenja Budžeta FBiH za 2013. godinu pokušali smo pružiti bolji pogled u stanje budžeta unutar BiH, ali fokusirati se na bliže probleme Budžeta FBiH.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.