Odlomak

Uvod

Predmet mog rada je Carinska vrijednost robe. Ova oblast u našoj zemlji regulisana je WTO Sporazumom o primjeni člana VII Opšteg sporazuma o carini i tarifama (GATT) kao i nacionalnim zakonskim propisima (Carinskim zakonom i Uredbom za sprovođenje Carinskog zakona). Cilj rada je da se na što potpuniji i jednostavniji način ukaže na utvrđivanje carinske vrijednosti u skladu sa pomenutim propisima, s obzirom da je to jedan od temeljnih i najvažnijih instituta carinskog sistema.
U prvom dijelu rada definisan je pojam i opšti značaj carinske vrijednosti robe. Pomenuti su i propisi koji regulišu ovu oblast kao i temeljna načela Sporazuma o carinskoj vrijednosti WTO-a. Najznačajniji dio rada posvećen je metodama utvrđivanja carinske vrijednosti.
Poseban osvrt dat je na prvu metodu, metodu transakcijske vrijednosti, koja je temelj za utvrđivanje carinske vrijednosti. U primjeni metoda utvrđivanja carinske vrijednosti važi pravilo hijerarhije. Ukoliko se carinska vrijednost ne može utvrditi na temelju prve, ujedno i najznačajnije metode, onda se primjenjuju pravila druge, treće i tako redom. Postoji šest metoda za utvrđivanje carinske vrijednosti i njihova primjena regulisana je je Sporazumom WTO. Dalji dio rada usmjeren je na prijavljivanje utvrđene vrijednosti, u okvru čega je, posebana pažnja usmerena na deklaraciju o carinskoj vrijednosti robe.
Cilj rada je da se ukaže na značaj pravilnog i preciznog utvrđivanja carinske vrijednosti, jer se samo tačnim, neutralnim i preciznim utvrđivanjem carinske vrijednosti robe može omogućiti zadovoljavajuća carinska zaštita.

1. Propisi i načela o utvrđivanju carinske vrijednosti

1.1. Propisi o utvrđivanju carinske vrijednosti

Kada je u pitanju carinsko vrednovanje, Crna Gora primjenjuje u svojim carinskim propisima odredbe člana VII Generalnog sporazuma o tarifama i trgovini (GATT) i Sporazuma o sprovođenju člana VII GATT-a. Carinski zakon predviđa određeni broj alternativnih metoda vrednovanja u skladi sa hijerarhijom koja je uspostavljena u članu VII GATT-a. Oblast carinskog vrednovanja robe regulisana na osnovu odredbi (čl. 29-45) Carinskiog zakona i (čl. 68-98) Uredbe za sprovođenje Carinskog zakona. Dakle, carinska vrijednost uvezene robe utvrduje se skladno nacionalnim zakonima zemlje uvoznice, ali se nacionalni zakoni zemalja članica WTO-a moraju temeljiti na WTO Sporazumu o carinskoj vrijednosti.
Glavni zakonnski propisi koji se odnose na carinske propise u Crnoj Gori su:
•    Carinski zakon („Sl. list CG“ br. 21/08),
•    Zakon o carinskoj tarifi („Sl. list CG“ br. 28/12),
•    Zakon o carinskoj službi („Sl. list RCG“ br. 29/05),
•    Uredba za sprovođenje Carinskog zakona („Sl. list CG“, br. 38/08), kao i
•    Pravilnik o obliku, sadržaju, načinu podnošenja i popunjavanja carinske deklaracije i sažete prijave („Sl list CG“ br. 48/07).

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Maturski Radovi

Više u Skripte

Komentari