Odlomak

1    UVOD

Za krizu možemo reći da je nepredviđen negativni događaj, te da u svom trajanju prijeti i nanosi ozbiljne posljedice kompaniji, ili kompletnoj industriji. Kriza nije momenat već je proces koji ima neke svoje faze kroz koje prolazi u svom zamahu. S obzirom da u poslovanju postoje faktori na koje možemo utjecati i oni na koje ne možemo, uz sve napore, kriza svojom pojavom može biti uzrokovana ljudskim faktorom ili prirodnom silom, kao faktorom na koji ne možemo utjecati. Većinu kriza moguće je predvidjeti, ali svaka redovito iznenadi i prodrma gospodarstvo i lokalno i globalno. Kriza ma kakva bila je i reputacijska prjetnja za poduzeće, jer odbija klijente ali i zaposlenike koji sve češće traže alternativno rješenje kao izlaz iz krze. Većina organizacija i institucija još uvijek ne razumije da je za suzbijanje krize potreban novi i moderniji menadžment pristup i sposobnost razmišljanja na pravi način. Kriza je problem zato što je ona rezultat, a ne uzrok naših problema. Te da bi se riješili krizne situacije prije svega moramo prepoznati uzrok koji je do nje doveo.
Kada do krize dođe, javlja se potreba za velikim brojem raznovrsnih informacija.Investitori, kupci, dobavljači, zaposleni, mediji, i druge zainteresovane strane,žele da saznaju zašto je do krize došlo, kako će se poslovni sistem izboriti sakriznom situacijom, i da li će poslovanje biti uspešno nastavljeno kada kriznasituacija prođe.Da bi se to postiglo neophodno je stalno stručno usavršavanjemenadžmenta, standardizacija poslovnih procesa kao i sertifikovanje zaodgovarajuće standarde kvaliteta.Od načina upravljanja menadžmenta kriznom situacijom i kriznimkomuniciranjem zavisi u kojoj će mjeri poslovni sistem imati negativne posljedice,kao i da li će za menadžere kriza biti samo opasnost ili će je iskoristiti kaopovoljnu priliku. Kriza može nastati u raznim oblicima i zato ne postoji opšte prihvaćena definicijakrize.Kriza je ozbiljan incident koji utiče na čovjekovu sigurnost, okolinu, proizvode iliugled organizacije.
Obično je za takav incident svojstven neprijateljski stavmedija prema njemu.Slično toj definiciji je shvatanje krize kao okolnosti u kojoj su ugroženi sigurnost,život ili čak opstanak pojedinca ili organizacije. Za krizu je svojstven pritisak kojinastaje zbog nedostatka vremena, što znači da oni koji odlučuju moraju brzo dadonose odluke i savladaju stres svih učesnika u krizi.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari