studenti
Mesto za uspešne studente

Definisanje projekta

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Projekat je složen, privremen i jedinstven poduhvat, koji ima za cilj da određenu aktivnost, bilo da je proizvod ili usluga uspešno realizuje. Njegova složenost se bazira na korišćenju velikog broja učestvujućih materijalnih i nematerijalnih elemenata, često velikom broju angažovanih ljudi i slično. Privremenost znači da svaki projekat ima svoj početak i kraj a jedinstvenost da je svaki projekat specifičan sam za sebe i da ga nije moguće ponoviti iz razloga postojanja različitosti ciljeva, rokova, obima, troškova ili drugih elemenata.

Projekat je neponovljiv poduhvat i predstavlja korak u nepoznato. Praktično ne mogu postojati dva ista projekta, jer i onaj koji bi bio ponovljen razlikovao bi se sa komercijalnog, administrativnog, vremenskog ili nekog drugog gledišta.
Za puno razumevanje definicije projekta kao organizovanog načina rada za ostvarivanje jednokratno definisanog cilja, važno je prepoznati njegove bitne osobine:
 projekat je privremena organizaciona forma koja traje od početka delovanja na unapred određenim poslovima ostvarenja postavljenog cilja,
 projekat za ostvarenje ciljeva koristi ljudske i materijalne resurse,
 projekat je u svom ostvarenju omeđen obimom posla koji treba obaviti, vremenom pretpostavljenim za dovršenje i raspoloživim finansijskim sredstvima,
 projekat je skup međusobno povezanih aktivnosti s definisanim vremenom početka i završetka usmerenih prema zajedničkom cilju.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.