Odlomak

1.    UVOD

Za elektronski marketing (e-marketing) možemo reći da predstavlja sve on-line ili elektronski bazirane aktivnosti koje omogućavaju proizvođačima roba i usluga da zadovolje potrebe i želje svojih kupaca na brz i efikasan način. Elektronski marketing mora biti kreativan, interesantan i podložan stalnim promjenama zbog obilja informacija koje se serviraju korisnicima. Internet je medij marketinga koji funkcioniše uz najniže i najveće iskorištenje troškova. Poruke su dostupne na svakoj tački zemljine kugle uz mogućnost uspostavljanja i održavanja ličnih kontakata sa trenutnim i potencijalnim potrošačima.
Internet je stvorio virtualno i globalno tržište oslobođeno granica vremena i prostora. Doprinjeo je i promjeni forme marketinga, od tradicionalnog (masovnog) sa “prosječnim potrošačem” i njemu prilagođenim instrumentima marketinga u marketing miks, u pravcu individualiziranog, prilagođenog (customized), ciljnog (one to one) marketinga. Nova forma marketinga usmjerena je na individualiziranog internet potrošača putem neposredne interakcije. Umjesto masovnog marketinga na internetu nastaje marketing mase individua, a oglašavanje se transformiše u izbor informacija.
Internet marketing uopšteno predstavlja korištenje pretraživanja i prezentovanja.

2.    STRATEGIJE ELEKTRONSKOG MARKETINGA

Elektronski marketing se definiše kao proces koji koristi prostor (space) da proširi, ali ne i zamjeni tradicionalni marketing. Prostor (space) čine Internet, komercijalni servisi (CompuServe, America Online,…) i BBS-ovi (bulletin board services).
Internet marketing ili internet oglašavanje, još se i skraćeno naziva i-marketing, web marketing, online marketing, ili eMarketing, jest oglašavanje proizvoda i usluga putem Interneta. Informatička era najbrže je rastući fenomen kojeg društvo poznaje. Na Googleu se danas mjesečno obavlja više od 30 milijardi pretraživanja. Za doseg od 50 miliona korisnika, radiju je trebalo 38, televiziji 13, Internetu 4, iPodu 3, a Facebooku samo 2 godine – živimo u eksponencijalnim vremenima. Praćenje razvoja novih trendova iznimno je zahtjevan posao i jedan od ključnih faktora uspješne online kampanje. Internet oglašavanje ima nekoliko prednosti u odnosu na konvencionalne oblike. Ključna prednost je njegova daleko niža cijena, a potom dolazi mogućnost preciznog ciljanja željenih skupina te lako mjerljiv povrat na investiciju. Svakodnevno oglašivač može pratiti sve relevantne statistike o posjetiteljima svoje internet stranice te kupcima pojedinog proizvoda ili usluge. U svakom trenutku je poznato da li se pojedina investicija isplati i na vrijeme je moguće prekinuti kampanje koje ne ostvaruju zadovoljavajući povrat. Internet kampanju moguće je pokrenuti u svega nekoliko sati, a rezultati su vidljivi gotovo trenutno. Udio internet oglašavanja u svijetu rapidno raste, a u Velikoj Britaniji je nadmašio TV oglašavanje.
Novo područje marketinga sa istom suštinom su pojmovi on-line marketing, internet marketing, marketing na Internetu. Najčešće se definiše kao zadovoljenje potreba i zahtjeva potrošača za informacijama, proizvodima ili uslugama, uz adekvatnu finansijsku nadoknadu. Pretpostavka uspješne primjene on-line marketinga je znanje o osnovama sistema i procesa marketinga ili često sad već nazvanog tradicionalnog marketinga. To podrazumjeva znanja iz područja marketing istraživanja, planiranja i razvoja proizvoda, distribucije i promocije kao aktivnosti marketinga i o instrumentima marketinga. Dakle, principi i metodi on-line marketinga potiču od tradicionalnog marketinga, a osnovna razlika rezultira u interaktivnosti.

Naime, subjekti na strani potrošnje i ponude realizuju dvosmjerno komuniciranje. Prodavac bilo kada i bilo gdje može da stigne do potrošača.
Elektronski marketing mora biti kreativan, interesantan i podložan stalnim promjenama zbog obilja informacija koje se serviraju korisnicima. Sa druge strane, koliko god da se relativno lako stvara pozitivan imidž na mreži, toliko se brzo i lako stvara i negativna impresija. Naime, postoje jasno definisana pravila ponašanja na Internetu i ako ih se neko ne pridržava to se brzo pročuje po mreži. Mentalitet korisnika je takav da se osjeća jak duh zajedništva i posljedice ignorisanja mogu biti dugoročne.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari