Odlomak

I   UVOD

Ekonomski principi poslovanja su određene norme ili pravila koja se primenjuju u poslovanju i radu preduzeća i drugih ekonomskih subjekata, u svrhu racionalnog ostvarivanja njihovih ekonomskih ciljeva. Ekonomski uspešno poslovanje se ostvaruje kada se tim poslovanjem postignu unapred definisani ekonomski ciljevi preduzeća.
Principi i pravila organizovanja preduzeća kao ekonomskih subjekata zasnivaju se na ekonomskim zakonitostima i principima poslovanja. To znači da preduzeća kao ekonomski subjekti svojim procesom rada i poslovanjem na tržištu treba da ostvare veće rezultate od
uloženih vrednosti.
Pojam efikasnosti i efektivnosti poslovanja se veoma često spominje u naučnoj i stručnoj literaturi, u naučnim raspravama, kao i u konkretnoj poslovnoj praksi privrednih subjekata. U savremenim uslovima, analize ekonomske efikasnoti i efektivnosti su sve prisutnije, s obzirom na zainteresovanost savremenog preduzeća da ostvaruje uspešno poslovanje kao osnovnu pretpostavku rasta i razvoja.
Efikasnot poslovanja svakog preduzeća meri se kroz osnovni ekonomski princip: da su postignuti rezultati maksimalno mogući i da su ostvareni uz minimalna ulaganja raspoloživih faktora u procesu njegovog rada i poslovanja.
Ekonomski ciljevi preduzeća, bili oni globalni ili pojedinačni, sadrže zajednički zahtev: da preduzeće opstane i razvija se kontinuelno i na najbolji način.
Efikasnost poslovanja preduzeća je upravo proporcionalna njegovim ostvarenim rezultatima. Veći rezultati podrazumevaju i veći stepen efikasnosti, pod uslovom da su ulaganja za te rezultate ostala ista ili nisu povećana u većem obimu od obima rezultata.
Zbog nemogućnosti sintetičkog, zbirnog izraza efikasnosti poslovanja, koji bi obuhvatio sve uticajne činioce na strani rezultata i na strani ulaganja – teorija i praksa ekonomije preduzeća afirmišu određena parcijalna merila i parcijalne ekonomske principe poslovanja preduzeća. Najznačajniji parcijalni principi i merila efikasnosti su: produktivnost, ekonomičnost i rentabilnost. Stepen ostvarivanja ovih ekonomskih principa funkcionisanja preduzeća predstavlja izraz ekonomskog kvaliteta ekonomije svakog preduzeća.
Efektivnost je princip ili zahtev koji polazi od unapred definisanih i utvrđenih ciljeva preduzeća i raspoloživosti neophodnih resursa za njihovo ostvarivanje. Cilj efektivnosti je da se korišćenjem raspoloživih resursa ostvare maksimalno mogući rezultati u skladu sa postavljenim planskim ciljevima.
Najkraće rečeno, efektivnost preduzeća označava stepen uspešnosti u ostvarivanju njegovih ciljeva.
Objedinjavanjem efikasnosti i efektivnosti u jedinstveni izraz ukupne ekonomske efikasnoti preduzeća je u funkciji merenja ukupnih efekata i uspešnosti njegovog poslovanja. Kroz sagledavanje ukupnog, zbirnog efekta omogućava se i efikasnije upravljanje ekonomijom i poslovanjem preduzeća.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari