Odlomak

UVOD

Pred Europom je trenutak preobrazbe. Kriza je izbrisala godine ekonomskog i socijalnognapretka i ukazala na strukturne slabosti europske ekonomije.
U međuvremenu, svijet se užurbano kreće prema naprijed, a dugoročni izazovi – globalizacija, pritisak na resurse, starenjese pojačavaju. Europska unija mora preuzeti kontrolu nad svojom budućnosti. Europa može uspjeti ako djeluje zajednički, kao Unija.
Potrebna su nam strategije koja će nam pomoći da izađemo iz krize jači i da pretvorimo EU u pametnu, održivu i uključivu ekonomiju koja će ostvarivati visoke stope zaposlenosti, produktivnosti i društvene povezanosti. Strategija Europa 2021. donosi viziju europske socijalne tržišne ekonomije za 21. stoljeće.
Strategija Europa 2021. predlaže tri prioriteta koji se međusobno nadopunjuju:
– Pametan rast: razvijanjem ekonomije utemeljene na znanju i inovaciji;
Održiv rast: promicanje ekonomije koja učinkovitije iskorištava resurse, koja je zelenija i konkurentnija;
Uključiv rast: njegovanje ekonomije s visokom stopom zaposlenosti koja donosi društvenu i teritorijalnu povezanost.
PREDVIĐANJA
Bosna, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija, ući će u “Sjedinjene Europske Države”, novu europsku zajednicu na čelu s Njemačkom, nakon što dođe do raspada postojeće Europske unije (EU) – tvrdi poznati britanski konzervativni povjesničar Niall Fergusson.
Po njegovoj prognozi, u toj će novoj zajednici biti ukupno 29 zemalja, uključujući i Flandriju i Valoniju, koje će nastati nakon predviđenog raspada Belgije.
Ferguson projecira da će se postojeća Europska unija raspasti zbog krize, a već 2021. godine naslijedit će je nova tvorevina Sjedinjene Europske Države, i to pod snažnim liderstvom Njemačke, a u kojoj će biti zapadni Balkan.
Konzervativni britanski povjesničar ne govori prvi put o raspadu EU, ali prvi put navodi predviđanje da će Njemačka preuzeti palicu i napraviti novu uniju, u kojoj će za sebe posebno vezati Bosnu, Hrvatsku i Srbiju te Kosovo, Crnu Goru i Makedoniju.
Ferguson smatra da će se Velika Britanija i skandinavske zemlje odvojiti od EU, a da će se Belgija raspasti, pa će Bruxelles, kao sjedište, zamijeniti Beč.
Ferguson je iznio svoje procjene razvoja prilika i u drugim dijelovima svijeta, pa će tako, primjerice, po njemu do 2021. godine biti ponovno uspostavljen kalifat na Bliskom istoku.
Ferguson piše da će Evropa, deset godina nakon velike ekonomske krize, izgledati sasvim drugačije.
Evropa će 2021. godine, deset godina nakon velike ekonomske krize, kako smatra ovaj profesor istorije, biti podeljena na četiri bloka – Rusiju, Veliku Britaniju, Nordijsku ligu i SED.
Ferguson smatra da će u Nemačkoj doći do velikih potresa na političkoj sceni već 2013.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari