Odlomak

Ekonomska politika i uticaj investicija na privredni rast i razvoj

UVOD

Ekonomska politika podrazumeva dejstvo instrumenata i mera koje u skladu sa karakterom društveno-ekonomskog sistema preduzimaju određeni subjekti u procesu realizacije određenih ciljeva. Dejstvo i efekti ekonomske politike ogledaju se u funkcionisanju privrednih tokova tj.u delatnosti privrednih subjekata društva i njihovim rezultatima. Rezultat svih subjekata ogleda se u veličini društvenog proizvoda. Mere se preduzimaju sa ciljem obezbeđenja razvoja i prosperiteta privrede kao celine. Subjekti ekonomske politike, polazeći od postavljenih ciljeva i primenom odgovarajućih instrumenata usmeravaju svoju akciju u pravcu ublažavanja poremećaja u privredi.
Postoji veći broj subjekata, ali najbitniji je država, tj. vlada iz dva razloga: prvi je istorijski, jer se država javlja kao prva koja ima uticaj na privredni tok, a drugi se ogleda na činjenicu da posle krize tridesetih država dobija i socijalnu i ekonomsku funkciju. Kiršen je izjavio da je ekonomska politila ekonomski aspekt opšte politike vlade, tj. ona je promišljena intervencija vlade putem koje se ostvaruju njeni ciljevi.
Dejstvo ekonomske politike se iskazuje u nivou opšteg društvenog razvoja. Uspešna ekonomska politika je jedan od faktora koji utiče na nivo, tempo i karakter razvoja svake društvene zajednice. Ekonomska politika je aplikativna, praktična ekonomska disciplina koja ima i sopstvenu teorijsku podlogu.

1. ODLIKE EKONOMSKE POLITIKE

Ekonomska politika ima neka specifična svojstva. Ona je i teorijska i primenjena disciplina, tj. svoja teroijska saznanja verifikuje u praksi. Ciljevi, instrumenti i subjekti ekonomske politike se povezuju u jednu funkcionalnu celinu i svoje delovanje usklađuju sa karakterom društveno-ekonomskog sistema i potrebama njegovog razoja. Formiranje prve doktrine ekonomske politike datira iz vremena raspada apsolutističkih monarhija. Vremenom se njen razvoj usavršavao i prilagođavao promenama, a teorijsku podlogu je gradila naknadno.
Kao primenjena nauka određena je dejstvom i akcijom koju preduzimaju njeni subjekti radi realizacije postavljenih ciljeva. Merama ekonomske politike regulišu se privredni tokovi. Institucije u okviru privrednog sistema u praksi ostvaruju svoje funkcije putem akcije ekonomske politike. To da je ekonomska politika primenjena i normativna diciplina ukazuje na njenu vezu sa pravnim sistemom i pravnim naukama.
Još jedno svojstvo ekonomske politike je efekat njene akcije, ne samo u privredi, nego i u drugim oblastima društvenog života. Uticaj potiče od nivoa društvenog proizvoda, stope njegovog rasta. Veliki uticaj na subjekte ekonomske politike imaju i promene na političkom planu. Poltički intresi su u nekim situacijama jači od pravih interesa društva.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari