Odlomak

Elektronska trgovina (e-commerce, e-trgovina) u savremenoj razvijenoj formi nije bila poznata pre 1995. godine pre ideje Jeff Bezos-a da napusti posao i napravi virtualnu prodavnicu knjiga.

Nepodeljeno je mišljenje da se njenim početkom može smatrati pojava prvog sajta elektronske trgovine, Amazon.com. Priča o Amazon.com, najpoznatijoj kompaniji za e-trgovinu u SAD, odražava u velikoj meri i priču o e-trgovini u celini. Prvo se na sajtu prodavale knjige, a zatim su dodati muzicki CD-ovi,video i DVD izdanja.

E. trgovina primarno se sastoji od distribuiranja kupovine, prodaje, marketinga, servisiranje robe i usluga putem elektronskog sistema.

U ispunjavanju svojih zadataka koriste elektronske komunikacione tehnologije kao Internet, ekstranet, elektronska pošta, e-knjige, baze podataka, i mobilne telefone.

Ona uključuje i elektronski transfer novca, upravljanje lanca snadbevanja, elektronsku razmenu podataka itd. Dakle, e.trgovina podrazumeva operacije kupovine i prodaje proizvoda i usluga koji se obavljaju preko Interneta.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 44 stranica
  • Informatika -
  • Školska godina: -
  • Prezentacija, Skripte, Ekonomija
  • Srbija,  Kos. Mitrovica,  UNIVERZITET U PRIŠTINI - Prirodno - matematički fakultet  

Više u Ekonomija

Više u Prezentacija

Više u Skripte

Komentari