Odlomak

1. Elektronsko bankarstvo – šta je to?

Elektronsko bankarstvo ili E-banking predstavlja „novi“ servis koji poslovne banke nude svojim klijentima, fizičkim ili pravnim licima, korišćenjem digitalnih tehnologija.
Da bi bilo kakva transakcija mogla da se obavi preko Interneta potrebno je da u tehnološkom lancu plaćanja bude uključena neka banka ili finansijska organizacija preko koje će se izvršiti prenos novca. To znači da su od samog začetka E-commerca u čitav posao uključene banke.
Osnovni razlog za korišćenje E-banking servisa od strane korisnika je ušteda vremena i smanjenje napora i troškova odlaska u banku. Veliki broj poslova finansijske prirode zahteva često prisustvo u banci, putovanje do nje a zatim čekanje u redu, vreme obavljanja transakcije ili dobijanja obaveštenja, a sve to zahteva dosta napora, vremena i novca. Stavljanjem određenih servisa na Internet od strane banaka, rasterećuje se šaltersko poslovanje, redukuju se dolasci korisnika u banku, a ujedno se stvaraju uslovi za povećanje obima poslovanja bez potrebe dodatnog investiranja.
Internet predstavlja strategijsku prednost banaka kako bi povećale svoju operativnost, poboljšale kvalitet usluga a ujedno redukovale troškove poslovanja. Pored već navedenog postoji i niz drugih razloga za stavljanje određenih finansijskih servisa banaka na Internet. To su: stvaranje imidža inovativne firme, bolje i veće interaktivne mogućnosti, dostupnost 24h/7 dana u nedelji, mogućnost racionalizacije potencijala banaka, promocija samouslužnog bankarstva, dokaz o bančinim konkurentskim mogućnostima i razvoju kao potvrda solidnosti i stabilnosti firme i dr.
Osnovne karakteristike E-banking servisa su: individualnost, mobilnost, fleksibilnost, nezavisnost vremena i mesta i interaktivan rad. Nabrojane karakteristike stvaraju povoljne uslove za razvoj virtualnog bankarstva i širenje njegove primene u mnogim oblastima.

Internet bankarstvo podrazumeva sledeće poslove:

• Pristup i pregled stanja na računima korisnika
• Evidencija i čuvanje svih transakcija
• Plaćanja
• Transfer novca sa računa na račun
• Izmena informacija
• Naručivanje čekova
• Kontakti

2. Servisi elektronskog bankarstva

Servisi elektronskog bankarstva obezbeđuju korisnicima:

1) Informacije (opšte informacije, kamatne stope, menjački kursevi)
2) Zahteve (stanje na računu, promene na računu, status redosleda plaćanja i liste čekanja, istorija računa sa mogućnostima potraživanja)
3) Plaćanja (plaćanja računa, izdavanje naloga za plaćanje, izdavanje grupe naloga za plaćanje, poništavanje naloga za plaćanje, promena prioriteta naloga za plaćanje)
4) Naručivanje čekova
5) Izveštaje (različiti klijentski izveštaji, izveštaji o saobraćaju u sistemu)

Neki od servisa koje nude banke koje su uvele sistem elektronskog bankarstva u svoje poslovanje su sledeći:

Kanali za transakcije i informacije

• WEB aplikacija

Web kanal je on-line aplikacija koja zahteva da korisnik sve vreme dok radi (preuzima izvode, gleda stanje, kreira naloge i vrši plaćanja) bude preko svog provajdera konektovan na sajt, npr. http://ebank.agrobanka.co.yu/

• FX Client aplikacija

FX Client aplikacija je off-line aplikacija koja ima svoju lokalnu bazu podataka. Sve naloge korisnik može da kreira u off-line režimu, a oni se snimaju u lokalnu bazu podataka aplikacije. Nakon toga dovoljno je da izvrši sinhronizaciju, pri čemu mora biti u on-line režimu, i nalozi odlaze ka banci, bivaju realizovani, a korisnik preuzima izvode i podatke o dnevnim promenama na računu i ažurno stanje, koji se takođe smeštaju u lokalnu bazu i mogu se dalje koristiti u off-line režimu.

Treba napomenuti da je moguće korišćenje obe aplikacije (FX Client i WEB) paralelno.

Informativni kanali

• SMS kanal

Za korišćenje kanala potrebno je obezbediti mobilni telefon preko kojeg će korisnicima stizati poruke i obaveštenja od banaka. Pri podnošenju prijave za korišćenje iBank servisa obavezno navesti brojeve mobilnih telefona na koje će korisnicima stizati SMS poruke

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari