Odlomak

UVOD

Tržište predstavlja skup svih mesta, činova i predmeta pomoću kojih se odvija trgovanje.  Tržište je objektivna društvena i ekonomska kategorija uslovljena podelom rada koja se neprekidno razvija usled rastućih proizvodnih snaga mimo subjektivne volje ljudi, oblika njihove političke organizacije i ideologije.
Postoje različite vrste tržišta :
1.    Tržište roba i usluga – gotovi proizvodi
2.    Tržište faktora proizvodnje – zemlja, radna snaga, znanje
3.    Finansijsko tržište – finansijski instrumenti

POJAM FINANSIJSKOG TRŽIŠTA

Finansijsko tržište je mesto na kome se vrši organizovano finansijsko trgovanje odnosno mesto gde se sučeljavaju ponuda i tražnja za određenim finansijskim materijalom ( imovinom ili instrumentom ).  Pod finansijskim tržištem podrazumeva se niz finansijskih instrumenata i institucija, pravna i informaciona infrastruktura, koji su neophodan uslov za legalnu efikasnu i kvalitetnu alokaciju finansijskih sredstava.
Prodajom finansijske imovine ili hartija od vrednosti i investiranjem gotovine povećavaju se sredstva na finansijskom tržištu koja se koriste za proizvodnju proizvoda i usluga u slučaju osnivanja preduzeća ili ulaganja nepokretnosti ili fizičke imovine.
Dobijanje informacija o učesnicima na finansijskom tržištu i o samom radu finansijskog tržišta značajno je za finansijskog menadžera kako bi mogao da preduzme odgovarajuće mere od kojih zavisi visina obrtnog kapitala i budućih rezultata. Finansijske odluke donose se na osnovu uslova na tržištu kapitala, dok se kod donošenja investicionih odluka koriste analize i ocene o stepenu rizika projekta. Investicione i finansijske odluke su međusobno povezane i važne za ostvarenje planiranih rezultata poslovanja.
Razvijenost finansijskog tržišta, njegova stabilnost, dinamika, dubina odgovarajući su pokazatelji razvijenosti nacionalne privrede i njene ukuljučenosti  u savremene svetske ekonomske tokove. Putem razvijenog finansijskog tržišta postojeći kapital u privredi se maksimalno efikasno koristi i podiže nivo društveno proizvoda.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari