Odlomak

1. Uvod
Financijska politika u poslovanju preduzeća je skup načela, metoda, propisa, mjera i instrumenata usprovođenju poslovnih odluka i realizaciji ciljeva i zadataka poslovnih financija.

Vrste financijske politike su:
– politika financiranja,
– investicijska politika i
-tekuća financijska politika.

Politika financiranja odnosi se na pribavljanje novca i kapitala. U širem smislu, ona obuhvata nabavu i razmještaj kapitala u preduzeću, au užem smislu odnosi se namjere kojima se povećavaju sredstva predtuzeća, tj.. kapital.Investiciona politika podrazumijeva dugoročno ulaganje kapitala, sa svim potrebnimprosuđivanjem, utvrđivanjem ciljeva i načela. Treba imati u vidu da se kapital odnosina sva dobra (osnovna sredstva, zalihe, potraživanja, …) koja su predmetinvesticionog prosuđivanja.Tekuća financijska politika predstavlja skup potrebnih mjerakoje trebaju omogućiti sposobnost preduzeća da u svakom trenutku ispunjava obavezeplaćanja .

1.1. PROBLEM, PREDMET ISTRAŽIVANJA

Kao problem može se reči na koji bi način iskoristili finansijsku politiku da bi se ostvarilo definisani ciljevi preduzeća, predmet istraživanja su načela koja će se koristit u tu svrhu.

1.2. RADNA HIPOTEZA
Uvod će mi pomoći da postavim radnu hipotezu koja glasi:
H1. Finansijska politika predstavlja cilj financijske politike i cilj poduzeća jer se dobit nemože ostvariti bez trajne sposobnosti plaćanja, finansisranja i očuvanja imovine.
1.3. SVRHA I CILJEVI ISTRAŽIVANJA
Ako je osnovni cilj svake poslovne aktivnosti ostvarivanje maksimalnog mogućegprofita, tj.. dobiti, to je osnovni cilj financijske politike postizanje i održavanjefinansijske snage preduzeća.
1.4. NAUČNE METODE

Metode koje će se koristiti u izradi ovog seminarskog rada su sljedeće: Metoda posmatranja, metoda klasifikacije, metoda analize, metoda deskripcije.
1.5. STRUKTURA RADA

Ovaj seminarski rad sastoji se od nekoliko djelova:

– Uvod je prvi dio koja se sastoji od kratkog objašnjenja šta je to finansijska politikau preduzeću, naveden je problem, predmet i objekat istraživanja, nakon toga svrha i cilj istraživanja, hipoteza, naučne metode i strukutura rada.

– Drugi dio je „Pojam i definisanje finansijske politike preduzeća“

– Treći dio je „Klasifikacija finansijske politike“ gdje su nabrojane 3. klasifikacije: osnovna, poslovna tekuća, razvojna finansijska politika

– Četvrti dio je „Načela finansijske politike“ tu sam nabrojao sta spada u načela i objasnio svaki posebno.

– Peti dio je „Faktori finansijske politike preduzeća“ oni se djele na eksterne i interne.

– Šesti dio je „Pravila finansiranja“ gdje spada Značaj pravila finansiranja, Vertikalna pravilafinansiranja, Horizontalna pravila finansiranja gdje sam objasnio svaki pojedinačno.

– Sedmi dio je „Finansije preduzeća“ gdje sam naveo finansijsku funkciju preduzeća i objasnio.

– Osmi dio je zaključak i literatura koju sam koristio kako bi uradio ovaj seminarski rad.
2. Pojam i definisanje finansijske politike preduzeća

Polazeći od opšteg stava da je politika nauka o vještini upravljanja, pri čemu upravljanje uvijek teži ostvarivanju određenih ciljeva, proizlazi da se politika može shvatiti kao nauka o ciljevima i načelima kao osnovnim izvorima saznanja koja se primjenjuju da bi se ostvarili ciljevi.
U kvantitativnom smislu pod finansijskom snagom preduzeća podrazumeva se obim sredstava, dok u kvalitativnom smislu finansijska snaga obuhvata:
• trajnu sposobnost plaćanja,
• trajnu sposobnost finansiranja,
• očuvanje imovine

Svaka politika mora da ima definisan cilj i mora da izabere ona načela po kojima će se raditi da bi se ostvario cilj. Pri tome, postoji korelaciona veza između cilja i načela.
Finansijska politika kao politika finansijske funkcije preduzeća ima svoj cilj i načela kao osnovne izvore saznanja po kojima se radi da bi se ostvario cilj.
Analogno rečenom, finansijska politika ima za cilj postizanje i održavanje finansijske snage preduzeća pomoću utvrđenih načela kojih se pridržava u izvršavanju svojih zadataka.
Finansijska politika je teorijska i praktična disciplina čiju suštinu čini traženje i donošenje odluka o osnovnim ciljevima preduzeća, kao i usmeravanje preduzeća prema tim ciljevima.
Finansijska politika se mora posmatrati u sklopu integralne poslovne politike preduzeća, jer čini njen deo. U kompleksu globalne poslovne politike preduzeća, finansijska politika pokriva tzv. finansijski aspekt koji se odnosi na osnovne finansijske ciljeve preduzeća. Stoga, finansijska politika čini novčani izraz ukupne poslovne politike.
Mada u literaturi postoje brojne definicije, finansijsku politiku je ipak teško precizno definisati. Najčešće se prihvata sljedeća definicija : “Finansijska politika predstavlja aktivnost preduzeća na iznalaženju najpovoljnijih finansijskih rješenja u cilju postizanja maksimalnih finansijskih rezultata u ukupnom poslovanju preduzeća”.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari