Odlomak

Finansiranje strateških projekata emisijom vrijednosnih papira u Bosni i Hercegovini
SAŽETAK

U ovom članku autorica se bavi razvojem Bosne i Heercegovine na bazi otvaranja infrastrukturnih objekata, za čije finansiranje predlaže inkorporiranje emisiju vrijednosnih papira, a prije svega državnih obveznica, jer postoji realna osnova za njihovom izvedenom tražnjom od strane banaka, građana i drugih organizacija i institucija. U osnovne pretpostavke za funkcionisanje modela finansiranja razvoja  i  strateških projekata emisijom vrijednosnih papira autorica ubraja: 1) ubrzavanje reformi i kreiranje zakonskih okvir koji će obezbjediti uspostavu nedostajućih institucija važnih za biznis sektor, 2) efikasnije djelovanje izvršnih i zakonodavnih organa BiH na stvaranje povoljnog poslovnog, 3) provođenje utvrđenih strateških opredjeljenja svih razina vlasti u vezi stvaranja jedinstvenog ekonomskog prostora, tržišta rada,harmonizacija entitetskih politika iz oblasti i drugih politika koje utiću na ukupan poslovni ambijent, 4) Razvoj infrastrukturnih projekata i elektoenergetskih objekata i 5) uključivanje privatnog finansiranja i znanja radi unapređenja izgradnje i upravljanje cestama.
Ključne riječi: emisija vrednosnih papira, strateški razvojni dokumenti, državne obveznice

 

 
1.    TRŽIŠTE KAPITALA U FEDERACIJI BiH

Uvod

Najjednostavnija definicija  kapitala je da je to novac koji se koristi u investicijske svrhe, pa shodno tome tržište kapitala predstavlja tržište gdje se trguje novcem koji se koristi u investicijske svrhe. Tržište kapitala određeno je kao tržište dugoročnih vrijednosnh papira. Ono je najznačjnije sa stajališta pribavljanja novčanih sredstava potrenih za poslovanje i ekspanziju preduzeća jer predstavljaju najveći dio dugoročnih potreba preduzeća.
Obzirom na to da li se vrijednosni papiri pojavljuju po prvi put na tržištu kapitala ili se pak obavlja njihova preprodaja razlikuju se primarno i sekundarno tržište kapitala vrijednosnih papira.
Primarno tržište vrijednosnih papira je ono na kojem se oni po prvi put nude potencijalnim kupcima. Na tom tržištu preduzeća vrše emisiju vrijednosnih papira i njihovu prvu prodaju na tržištu kapitala radi pribavljanja, prvenstveno, novčanih sredstava. Ovdje se odvija mobilizacija minijaturizirane štednje stanovništva u privredne svrhe, pa stoga primarno tržište povećava imovinu privrede. Na primarnom tržištu vrijednosnih papira emisije novih dionica uglavnom se odvijaju putem zatvorene prodaje – emisije dionica unaprijed poznatim kupcima.
Sekundarno tržište vrijednosnih papira predstavlja tržište na kojem se obavlja promet već postojećih dugoročnih vrijednosnih papira, tj. onih koji su već emitirani na primarnom tržištu. Ovdje se radi o njihovoj ponovnoj prodaji. Transakcije na sekundarnom tržištu kapitala pokrenute su različitim motivima. Prvenstveno se radi o investicijskom motivu koji se temelji na dugoročnom zarađivanju kroz ulaganje i upravljanje investicijama.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Naučni radovi

Više u Skripte

Komentari