Odlomak

1.UVOD:
Instrumenti monetarne politike su instrumenti putem kojih centralna banka reguliše količinu novca u opticaju i kamatne stope na tržištu novca radi ostvarivanja ciljeva monetarne politike. Dele se na direktne i indirektne. Direktni instrumenti su eskontna stopa, obavezna rezerva, odobravanje kratkoročnih kredita i sl., a indirektni operacije na otvorenom tržištu.
Transmisioni mehanizam monetarne politike predstavlja proces preko koga monetarna politika utiče na makroekonomske agregate kao što su agregatna tražnja, proizvodnja i cene. On se ispoljava kroz različite kanale, utiče na različite agregate i tržišta, promenljivom brzinom i intenzitetom. Identifikacija transmisionih kanala omogućava da se utvrdi najefikasniji skup instrumenata monetarne politike i izbor početka njegove primene.
Osnovni cilj monetarne politike, Narodne banke Srbije, jeste postizanje i održavanje stabilnosti cena. Pored osnovnog cilja, Narodna banka Srbije ima za cilj i očuvanje finansijske stabilnosti. Ne dovodeći u pitanje ostvarivanje svog osnovnog cilja, Narodna banka Srbije podržava ekonomsku politiku Vlade, koja podstiče održivi privredni rast. U ovom seminarskom radu pored zastupljene teorije i sprovedene prakse instrumenata monetarne politike koje su generalno već zastupljene svuda u svetu pokušaću da prikažem instrumente koji bi najbolje funkcionisali kod nas u Srbiji.

2. INSTRUMENTI MONETARNE POLITIKE
Utvrđivanje monetarne politike je jedan od najvažnijih zadataka centralne banke. Pod monetarnom politikom se podrazumeva ukupnost pravila, propisa, mera i instrumenata koje preduzima država ili njen ovlašćeni organ u monetarnoj oblasti.
Da bi monetarno-kreditna politika bila maksimalno efikasna potrebno je da raspolaže istrumentima svog delovanja. Pod instumentima monetrno-kreditne politike podrazumevaju se sredstva i metode koje centralna banka primenjuje da bi održala masu i strukturu na optimalnom nivou. Instrumenti monetarne politike mogu se podeliti u dve grupe:
1. Kvantitativni instrumenti
2. Kvalitativni (selektivni) instrumenti
Kvantitativni instrumenti monetarne politike treba da deluju selektivno u pogledu vrste kredita, korisnika, namena, rokova, kamate i sl. Osnovni oblici kvantitativnih instrumenata su:
1. Politika obaveznih rezervi
2. Politika eskontne i uopšte kamatne stope
3. Politika otvorenog tržišta
Osnovni oblici kvalitativnih instrumenata su:
1. Regulisanje kredita centralne banke poslovnim bankama
2. Regulisanje uslova kredita
3. Selektivna kreditna politika
U našem kreditnom sistemu centralna banka sprovodi kvantitativnu monetarnu politiku, ali uz sve veću samostalnost poslovnih banaka. Instrumenti monetarne politike Narodne banke Srbije (NBS):
1. Obavezna rezerva
2. Operacije na otvorenom tržištu
3. Krediti za održavanje likvidnosti
4. Deponovanje viškova likvidnih sredstava banaka kod NBS
5. Kamatne stope NBS
6. Minimalni uslovi kreditne sposobnosti banaka
7. Usklađivanje plasmana stanovništvu sa osnovnim kapitalom banke
Navedeni instrumenti ne utiču direktno na ciljeve. Nekada prođe i mnogo meseci pre nego što njihovi efekti postanu evidentni. Zato se NBS usredsređuje na ostvarivanje targeta – nešto između ciljeva i insrumenata. Inače u osnovne ciljeve monetarne politika mogli bismo da navedemo:
1. Ostvarivanje optimalne stope ekonomskog rasta
2. Ostvarivanje politike pune zaposlenosti
3. Stabilnost nivoa cena (Stabilnost cena u privredi Srbije podrazumeva dugoročnu stopu neto (bazne) inflacije u rasponu od 5% do 10%. Da bi NBS ispunila taj cilj, koristi odgovarajuće monetarne instrumente)
4. Stabilnost nivoa cena spoljne vrednosti novca, vezana za ravnotežu platnog bilansa
5. Ostvarivanje određenih strukturnih promena u privredi
6. Stimulacija ili destimulacija stvaranja akumulacije u privredi

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari