Odlomak

UVOD
Malina, kao i ostale voćne vrste, najbolje će uspijevati u idealnim klimatskim uvjetima i na dobrom tlu, stoga moramo pronaći uvjete koji su najbliži idealnima.Malina traži svježu klimu sa dovoljno oborina. Izboji maline podnose temp. I do -250C, dok je korjenov sustav nešto osjetljiviji (zbog plitkog ukorjenjivanja) pa bez snježnog pokrivača smrzava ispod 150C.
Međutim, kasni proljetni mrazevi ne oštećuju cvijet maline jer ona cvate kasno, u svibnju, ali veća kolebanja temp. U proljeće mogu oštetiti mlade izboje. Malina je kultura koja voli svježa ljeta, što znači da joj ne odgovara vrlo hladna zima i vruća ljeta. Malina mora imati dovoljno svjetla za normalan rast, pa joj ne odgovaraju zasjenjeni položaji.Za uspješnu proizvodnju malina vrlo je važna količina oborina, a ona mora biti veća od 800 mm godišnje. Zbog toga se obrada i gnojidba moraju prilagoditi količini i terminu oborina. Obzirom na plitki korjenov sustav maline, nedostatak vlage može predstavljati veliki problem.Malini odgovaraju blago nagnuti tereni koji omogućavaju dobro strujanje zraka. Zadržavanje hladnog zraka u proljeće ne pogoduje dobrom rastu biljke, dok zadržavanje vlage tijekom rasta i zriobe ploda pogoduje razvoju gljivičnih bolesti.
Ukoliko smo na vrijeme odlučili gdje želimo uzgajati malinu, tada možemo izvesti kvalitetnu pripremu tla. Ona uključuje čišćenje terena i dubokog oranja u jesen prethodne godine. Ukoliko je na parceli bilo drveća i grmlja, tada je neophodno da se tlo dobro očisti od korijenja, a preporuka je da se s podizanjem nasada pričeka najmanje dvije ili tri godine. U međuvremenu se na parceli mogu uzgajati različite ratarske kulture, a po mogućnosti one koje bogaćuju tlo organskom tvari (lucerna, djetelina i sl.).Treba izabrati tlo dobre strukture i vodozračnog režima, bogato humusom, te dobro propusno, jer su te osobine najprimjerenije za intenzivnu proizvodnju maline. Bez obzira na to što ćemo teško pronaći tlo koje zadovoljava navedene kriterije, ono se uvijek može prilagoditi našim zahtjevima.
Ako u tlu nema dovoljno humusa tlo treba obogatiti dodavanjem stajnjaka i zelenom gnojidbom. Teška tla, slabe propusnosti, u kojima se zadržava voda izazivaju gušenje korjena maline. U ljetnim mjesecima takva tla pucaju od suše te oštećuju korjen.Malina zahtjeva neutralna do slabo kisela tla. Na alkalnim tlima pojavljuje se kloroza, a na vrlo kiselim tlima poremećuje se opskrba mikroelementima.Iako se malina lako ukorjenjuje, kvalitetne sadnice jamče najbolji primitak, brzo dozrijevanje te zdrav i otporan nasad.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari