Odlomak

1.UVOD
INVESTICIJA potiče od latinske reči investitio, što znači ulaganje kapitala u neki unosan posao ili unosno preduzeće. Razvoj svakog preduzeća zavisi od dobrog planiranja i efikasne realizacije investicija, kao i efikasno upravljanje procesa investiranja.
Investicije su ključni faktor za ekonomski rast i razvoj preduzeća. Investicije su deo raspoloživih resursa, koji će biti uloženi u stvaranju novih ili obnove i proširenje poslovnih kapaciteta. Sredstva za investicije obezbedjuju se iz sredstava akomulacije i sredstava amortizacije , ali i iz investicionih kredita.
2.POJAM I VRSTE INVESTICIJE
2.1.Pojam investicija
Investicije su, u najširem smislu, onaj deo društvenog proizvoda koji se u procesu društvene reprodukcije nije potrošio ni na opštu odnosno zajedničku, niti na ličnu potrošnju, već je upotrebljen za zamenu dotrajalih, istrošenih i rashodovanih postojećih kapaciteta i izgradnju novih na području privrede i društvenog standarda.
Investicije možemo definisati i sa još aspekata, a to je njihov odnos prema akomulaciji. U stvari, mi znamo da je akomulacija deo nacionalnog dohotka namenjen proširenoj reprodukciji. Međutim investicije u suštini predstavljaju kategoriju upotrebe nacionalnog dohotka,odnosno društvenog proizvoda.
Investicijom se može označiti bilo kakvo ulaganje, primarno novčanih sredstava, radi sticanja odredjenih ekonomskih koristi, odnosno profita. Pri tome se može ulagati u financijske oblike imovine i s njima izjednačene investicije ili u realne oblike imovine koji omogućavaju ostvarivanje ekonomskih koristi odnosno profita kroz određene produktivne poslovne aktivnosti. Pod investicijom se podrazumevaju novčana ulaganja u osnovna sredstva koja su u formiranju– npr. izgradnja nekog objekta.To je proces koji se odigrava pre nego što predmet investicije postane osnovno sredstvo investitora.

2
3.INVESTICIJE
3.1.Predmet i oblik ulaganja
Ulaganje se može vršiti u realne oblike imovine ili u finansijske oblike imovine, i sa njima izjednačene investicije.
Delimo na tri grupe: Realne investicije, finansijske investicije i kvazi finansijske investicije.
Realne investicije obuhvataju ulaganja u realnu opipljivu i materijalnu imovinu (gradjevinski objekti, mašine, oprema itd.).
Finansijske investicije obuhvataju ulaganja u finansijsku imovinu (akcije, obveznice, druge hartije od vrednosti).
Kvazi finansijske investicije obuhvataju ulaganjau investicije koje se ne stiču radi obavljanja poslovnih aktivnosti (nekretnine, zlato, srebro, i drugi plemeniti metali).
3.2.Materijalna i finansijska aktiva
Materijalna aktiva predstavlja sredstva koja se koriste za proizvodnju robe i usluga.
Tipovi finansijske aktive: a) FA koja donosi fiksni prihod; b) Akcije;
c) Finansijski derivati;

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari