Odlomak

„Ni jedna zemlja ne može da se izoluje od sveta, odnosno svaka zemlja mora sarađivati sa svetom u svim domenima, a posebno u oblasti ekonomije. Veština razvojne politike svake zemlje u domenu ekonomske saradnje sa svetom sastoji se u tome da od te saradnje budu najveći efekti na stvaranje društvenog bogatstva i standarda stanovništva. Zbog toga je u domaćoj razvojnoj politici potrebno što bolje iskoristiti sve resurse, kako bi se izvozili proizvodi na kojima se može najviše zaraditi, a uvozili oni za koje treba najmanje platiti“.
Svaka zemlja mora imati ekonomske odnose, tačnije spoljno trgovinske, sa drutim zemljama. Spoljna trgovina može se shvatiti u užem i u širem smislu: U širem smislu obuhvata sve vrste ekonomskih odnosa sa inostranstvom, dok u užem smislu se odnosi samo na obavljanje robne razmene sa inostranstvom. U ovom radu, prilikom pominjanja ovog pojma, misli će se na ovo drugo shvatanje istog. Neophodnost spoljne trgovine je izraženija kod manjih država. Razlozi za to su brojni: nedovoljnost resursa, nemogućnost proizvodnje određenih proizvoda, mala tražnja na domaćem tržištu, pa usled toga izvoz kao logično rešenje za višak proizvoda itd.
Srbija takođe učestvuje u procesu međunarodne trgovine. Problem kod naše spoljne trgovine je dugogodišnji, stalni deficit. Srbija konstantno ima veći uvoz od izvoza.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Političke nauke

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari