Odlomak

Javno-privatno partnerstvo kao model poznato je iz doba Rimskog carstva, koji se javljao kroz izvođenje javnih radova na izgradnji luka, tržnih centara, javnih kupatila. Ovaj oblik udruživanja se ponovo nakon Rimskog carstva javlja u 16 i 17 veku, da bi ekspanziju doživelo ponovo u 19 veku, kroz javne radove na izgradnji železnica, ili kroz pružanje komunalnih usluga.

Početkom 90-tih godina prošlog veka zemlje Evropske unije su prihvatile javno-privatno partnerstvo radi podsticanja svoje privrede, kao i bržeg razvoja infrastrukture i javnih usluga. Francuska je bila prva zemlja Evropske unije koja je primenila modele javno-privatnog partnerstva, a zatim su sledile i druge zemlje Evropske unije.

70-tih i 80-tih godina prošlog veka učešće privatnog sektora u projektima javne infrastrukture, poznatog pod nazivom BOT, počinje se upotrebljavati u azijskim državama. Tako je 70-tih godina izgrađen prvi tunel po sistemu BOT u Hong Kongu (Cross-Harbour Tunnel). Početkom 90-tih godina počeo se razvijati model poznat kao Privatna finansijska inicijativa (Private Finance Initiative –PFI).

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 25 stranica
  • Ekonomija javnog sektora prof.dr Biljana Rakić
  • Školska godina: prof.dr Biljana Rakić
  • Seminarski radovi, Skripte, Ekonomija
  • Srbija,  Niš,  UNIVERZITET U NIŠU - Ekonomski fakultet  

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari