Odlomak

R  e  z  i  m  e :

Ovim seminarskim radom ću pokušati da objasnim šta su knjigovodstvena dokumenta,kako se definišu,kakav je njihov oblik i sadržina i kako se klasifikuju.Seminarskim radom će biti obradjena neka od najvažnijih knjigovodstvenih dokumenata,uz odredjeni osvrt na numeraciju knjigovodstvenih dokumenata,proces njihovog priticanja, kontrole i kontiranja ,kao i na  procese odlaganja i čuvanja .

K  lj  u  č  n  e     r  e  č i :

Knjigovodstvena dokumenta, knjigovodstvo, računovodstvo, preduzeće ,roba, blagajna, kontrola,odlaganje,čuvanje,kontiranje, likvidiranje dokumenata ,knjiženje,knjigovodstvena promena,knjigovodstvo, trebovanje,materija,radni nalog,faktura,dobavljači,kupci

Uvod

Knjigovodstvo je strogo formalna i strogo dokumentovana evidencija. Da bi se odredjeni poslovni dogadjaj evidentirao u knjigovodstvu, neophodno je imati dokaz da je ekonomska promena nastala. Upravo tu ulogu dokaznog sredstva imaju knjigovodstvena dokumenta. Knjigovodstvena dokumenta su pisane isprave kojima se dokazuje nastanak vrednosne promene na  imovini pravnog lica i koja služe kao podloga za unošenje podataka u poslovne knjige  i kontrolu izvršenja poslovne operacije koju dokumenat prezentuje
Knjiženje poslovnih promena na imovini, kapitalu, obavezama, rashodima i prihodima, vrši se isključivo na osnovu knjigovodstvenog dokumenta. Računovodstveni dokument (isprava) mora da sadrži sve podatke potrebne za knjiženje u poslovnim knjigama, tako da se iz dokumenta o poslovnoj promeni može saznati osnov poslovne promene. Dakle, knjigovodstveni dokumenti su osnova i temelj za knjiženje koja istovremeno omogućava efikasnu, potpunu i tačnu kontrolu izvršenih knjiženja u poslovnim knjigama.
Dokument se sastavlja u momentu i  na mestu nastanka poslovne promene.Sastavljaju ga lica koja su učestvovala u nastanku poslovne promene.Dokumenta se ispisuju hemijskom ili mastiljavom olovkom,pisaćom ili nekom drugom mašinom,obicno preko indiga u vise kopija.Ispravka u knjigovodstvenim dokumentima  vrši se precrtavanjem prvobitnog teksta ili cifara,tako da oni postaju čitljivi.Ispravke vrši lice koje je izdalo dokument ili lice koje vrši kontrolu knjigovodstvenih dokumenata.Blagajnički i drugi dokumenti koji dokazuju gotovinske uplate ili isplate se ne smeju ispravljati.Oni se poništavaju i sastavlja se novi dokument.
Dokumentacija je dakle bitan dokument u knjigovodstvu,jer knjiženja koja nisu potkrepljena odgovarajućom dokumentacijom prakticno su bez ikakvog značaja.Usmena uveravanja o nastanku promena za knjigovodstvo su nevažna.Dokumentacija čini knjigovodstvene informacije verodostojnim i istinitim,naročito pred sudom i drugim institucijama.

I.Pojam knjigovodstvenih dokumenata

Radom preduzeća nastaju poslovne promene koje utiču na veličinu i strukturu njegove imovine. Da bi te promene u imovini preduzeća mogle da se registruju kroz knjigovodstvo, potrebno je za svaku promenu sastavljati knjigovodstveni dokumenat (ispravu). Knjigovodstveni dokumenat predstavlja pismenu ispravu kojom se dokazuje da je neka promena stvarno nastala. Istovremeno, knjigovodstvenim dokumentom, odnosno “računovodstvenom ispravom smatra se i isprava dobijena telekomunikacionim putem, uključujući i elektronsku razmenu podataka između računara u skladu sa JUS-UN/EDIFACT standardima”.
Knjigovodstveni dokument se može  definisati i kаo “jаvnа isprаvа kojа predstаvljа pisаni dokаz o nаstаloj poslovnoj promeni i drugom dogаđаju”.
Dokumentaciju u knjigovodstvu čine pisane isprave kojima se potvrđuje nastanak određenog poslovnog događaja. U dnevniku i glavnoj knjizi računovodstveno se obuhvataju samo dokumentovane poslovne promene. Dakle, ukoliko ne postoji odgovarajući dokument knjiženje je bez ikakvog značaja. Zbog svega toga je i nastala poznata sintagma “ni jedno knjiženje bez dokumenta” ( na nemačkom: “Keine Buchung ohne Beleg”).

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari