Odlomak

1.    UVOD
U savremenom berzanskom poslovanju, kao i uopšte u savremenim uslovima poslovanja, informacije predstavljaju jedan od ključnih elemenata. Za učesnike u berzanskom poslovanju to su berzanski izvještaji o kretanju cijena dionica koji nastaju kao rezultat ostvarenih berzanskih transakcija. Berzanski izvještaji su učesnicima u berzanskom poslovanju važni jer odražavaju odnose koji vladaju na berzama, te imaju veliki značaj pri donošenju određenih poslovnih odluka. Naravno berzanski izvještaji nisu jedini izvor informacija pri donošenju poslovnih odluka o ulaganju u dionice s obzirom na činjenicu da kretanje cijena dionica na berzama odstupa od očekivanog.
Najznačajniji berzanski izvještaji su: kursne liste dionica, indeksne liste, te berzanski izvještaji o obimu ostvarenih transakcija na berzi. Ključno pitanje je kako čitati ove izvještaje. U radu se analizira kursna lista i prezentuje konkretan primjer kursne liste sa nekoliko berzi sa objašnjenjem podataka koje lista sadrži, te ukazuje na određene zaključke koji se na osnovu tih podataka mogu izvući.
Dakle, berzanski izvještaji sadrže informacije koje su izuzetno važne za ulagače i polazna su osnova prilikom donošenja investicionih odluka o ulaganju u pojedine vrjednosne papire.

 

 

 

2.    BERZANSKI IZVJEŠTAJI

Kako bi se obezbjedila zaštita emitenata, te osiguralo povjerenje u berzansko poslovanje berze redovno objavljuju različite vrste informacija o izvršenim berzanskim transakcijama. Berzanski izvještaji nude kratke i sadržajne preglede osnovnih informacija koji se tiču posmatrane akcije. Prvi berzanski izvještaj o akcijama objavljen je 1884. Godine u The Custmer’s Afternoon Letter, koji je kasnije preimenovan u The Wall Street Journal (ovaj žurnal je postavio standarde za berzansko izvještavanje).

Jedan od ključnih elemenata u savremenom berzanskom poslovanju jesu berzanske informacije. One se na različite načine i u različitim formama neprekidno prezentiraju korisnicima. U nizu informacija koje se svakodnevno daju na berzama posebno su značajni podaci o dnevnim promjenama cijena vrijednosnih papira te obimu trgovine, što je prvenstveno interesantno za same dioničare. Sumiranjem takvih podataka mogu se dobiti i informacije o širim privrednim kretanjima, ali i informacije o stanju na samoj berzi.

U berzanskoj praksi   koriste se različite   forme berzanskih izvještaja   u zavisnosti od   toga koji podaci se   žele korisnicima prezentirati. Svakako   su za učesnike   u berzanskim poslovima najvažniji berzanski izvještaji u formi kursnih lista dionica i indeksnih lista dionica. Međutim, i kursne odnosno indeksne liste dionica u zavisnosti od toga tko ih publikuje sadrže različite vrste podataka.

Zakonskim propisima kojima se reguliše rad berzi kao i pravilima same berze se uređuje i pitanje
objavljivanja informacija o poslovanju na berzi. ″Zakon o vrijednosnim papirima FBiH″, Službene novine FBiH, broj 39 – str. 1455, članovi 109 – 119, tretira pitanja objavljivanja informacija na berzi u FBiH. Ovim zakonom se obavezuje i emitent vrijednosnih papira čiji su vrijednosni papiri listirani na berzi da objavljuje podatke o tim vrijednosnim papirima kao i o svom finansijskom poslovanju.
Berzanski   indeksi dionica su nezamjenjivo sredstvo   za iskazivanje kretanja tržišne vrijednosti dionica i postali su dio svakodnevnice za analitičare i investitore. Naravno   ulagači će, pri   donošenju odluka o   ulaganju u dionice   određene kompanije, nastojati   prikupiti i informacije  iz drugih izvora   kako bi procijenili   kvalitet menadžmenta dotične   kompanije,  tržišni kvalitet  njenog poslovnog programa,   finansijsku snagu kompanije,   konkurenciju kojoj je   kompanija izložena kao  i druga značajna  pitanja.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari