Odlomak

UVOD

Značaj platnog prometa manifestuje se kroz njegovu važnu ulogu u svakoj tržišnoj privredi, kao vitalne komponente finansijske infrastrukture.
Međunarodni platni promet podrazumijeva sve oblike plaćanja van teritorije jedne zemlje, gdje se kao neposredni učesnici gotovo isključivo javljaju komercijalne banke.
Pod međunarodnim platnim prometom se podrazumijevaju sva plaćanja i naplate između domicilnih i stranih lica (bez razlike da li plaćanja vrše pravna, fizička lica ili država),  odnosno procedure i postupci u vezi sa međunarodnim plaćanjima, bez obzira da li je osnov za ta plaćanja promet robe, vršenje usluga (npr. turizam, saobraćaj i špedicija, osiguranje itd), dužničko-povjerilački odnosi (davanje međunarodnih javnih ili privatnih kredita ili njihova otplata) ili nešto drugo.  Sve učesnike u međunarodnom prometu možemo posmatrati kao rezidente (lica koja obavljaju ekonomsku aktivnost u zemlji)  i nerezidente (lica koja obavljaju ekonomsku aktivnost van posmatrane zemlje), pa međunarodni platni promet možemo definisati i kao plaćanja i naplate između rezidenta i nerezidenta.
Ovaj seminarski rad ima za cilj da predstavi specifičnosti i karakteristike međunarodnog platnog prometa. Takođe, detaljno ću obraditi načine i sisteme međunarodnog platnog prometa, kao i instrumente međunarodnog platnog prometa, a na samom kraju rada objasniću pojam SWIFT-a, njegove prednosti i slabosti.

.

1. OSNOVNE KARAKTERISTIKE MEĐUNARODNOG PLATNOG PROMETA

Pod međunarodnim platnim prometom (MPP) ili međunarodnim plaćanjima mogu se najuopštenije podrazumijevati plaćanja koja se vrše između privrednih subjekata različitih zemalja, tj. rezidenata različitih pravnih i privrednih sistema.
Poslovima međunarodnog platnog prometa se bave banke koje su u većini zemalja i jedino ovlašćene institucije za obavljanje ove vrste posla, mada su moguća rješenja da se međunarodnim platnim prometom bave i neke druge finansijske institucije koje se javljaju kao posrednici u izvršavanju plaćanja.
Osnovni cilj međunarodnog platnog prometa u širem smislu je da omogući obavljanje raznovrsnih trgovinskih transakacija u devizama (konvertibilnim i nekonvertibilnim, kliringu i nacionalnim valutama), korištenjem raznih instrumenata plaćanja i u kontaktima subjekata koji se često i ne poznaju. U užem smislu cilj međunarodnog platnog prometa je da se olakša način međunarodnih plaćanja.
U postupku realizacije platnog prometa najčešće učestvuje veći broj subjekata: nalogodavac koji naređuje, odnosno izdaje nalog za plaćanje, domaća i inostrana banka kao posrednici, korisnik plaćanja (primalac), te centralne banke kao regulatori.
U poslovima platnog prometa sa inostranstvom najvažniju ulogu imaju ovlašćene banke i njihovi inostrani korespondenti i kontokorenti kod kojih banke imaju otvorene račune.
Ovlašćene banke moraju biti član SWIFT-a, te moraju voditi računa o primjeni međunarodnih pravila, običaja i standarda koji se donose u okviru Međunarodne trgovinske komore u Parizu.
Osnov plaćanja između subjekata koji učestvuju u međunarodnom platnom prometu mogu proizilaziti iz obaveza koje se odnose na plaćanja u vezi sa:
•    prometom proizvoda i usluga;
•    plaćanje u vezi sa dužničko-povjerilačkim odnosima;
•    obaveze iz finansijskih odnosa.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari