Odlomak

UVOD

Svjetski monetarni promet koji je u 1994. godini dostigao hiljadu milijardi dolara dnevno, sam po sebi govori o značaju međunarodnog monetarnog fonda.
MMF je osnovan krajem drugog svjetskog rata, kako bi se uspostavio novi međunarodni monetarni sistem, koji se bazira na jednom obliku fiksnog deviznog kursa, centralnoj međunarodnoj monetarnoj instituciji koja na specifičan način stavlja devizna sredstva na raspolaganje Centralnim bankama i Američkom dolaru kao rezervnoj valuti.
MMF je međunarodna kooperativna institucija koju čine 182 zemlje,dobrovoljno učlanjene,jer prednost vide u zajedničkom dogovaranju u okviru ove institucije, a sve u cilju postizanja što stabilnijeg međunarodnog sistema poslovanja. Takođe, MMF je institucija koja pozajmljuje novac svojim članovima koji imaju probleme sa finansijskim obavezama,ali samo pod uslovom da preduzmu mjere za eliminisanje tih poteškoća.MMF nema nikakav autoritet nad domaćom ekonomskom politikom svojih članova.
Do potrebe za organizacijom kao što je MMF došlo je posle velike ekonomske krize 30-ih godina ovog vijeka. Veliki broj država sa Velikom Britanijom na čelu moralo je da napušta zlatno pravilo. Taj sistem je nailazio na poteškoće u vrijeme nastajanja monopola i koncentracije kapitala. Došlo je do opadanja životnog standarda. Neke države su težile skoro potpunom eliminisanju upotrebe novca, a druge su prodavale svoju valutu ispod realne cijene da bi smanjile poslovanje drugih zemalja. Odnos između novca i vrijednosti roba je postao nejasan. Ovakva praksa je poznata pod nazivom kompetitivna devalvacija.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari