Odlomak

Pobude koje navode ljude da se bave nekim sportom su različite prirode i uglavnom teško saznatljive. One se razlikuju od čoveka do čoveka. Međutim, najvažnija su četiri faktora: održavanje zdravlja, povećanje ili održavanje telesnih sposobnosti, zadovoljavanje nagona za igrom, ostvarivanje dobiti.

Osnovni moto Olimpijskih igara glasi: “citius, altius, fortius”. Svako ko se bavi sportom želi ili da poveća ili da održi svoje individualne telesne sposobnosti, odnosno da ostvari određeni rezultat.Ovaj motiv je naročito izražen kod sportskih takmičenja. Da bi se postigao “dobar” rezultat, pre priredbe neophodne su duge i naporne pripreme.

Težnja da se kao rezultat bavljenja sportom ostvari izvesna materijalna korist u osnovi je suprotna izvornim principima amaterizma, i dugo je predstavljala granicu razgraničenja između amaterskog i profesionalnog sporta. Sve više se već samo učešće u sportskoj aktivnosti uslovljava ili davanjem novca unapred ili predviđanjem novčane nagrade i premije za najbolje plasmane. Zbog toga, bezuslovno razdvajanje amaterskog od profesionalnog sporta više nije moguće, a od Olimpijskih igara u Barseloni se ono praktično ne sprovodi.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 39 stranica
  • Menadžment u sportu Prof. dr Tomislav Obradović
  • Školska godina: Prof. dr Tomislav Obradović
  • Seminarski radovi, Skripte, Ekonomija, Menadžment
  • Srbija,  Beograd,  UNIVERZITET MEGATREND - Fakultet za poslovne studije  

Više u Ekonomija

Više u Menadžment

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari